Mode Mode Fan van duurzame mode? Trek dan naar Hasselt en Antwerpen voor talks, workshops en expo’s In Hasselt en Antwerpen krijgt duurzame mode een groot podium tijdens het ‘Flanders Technology and Innovation’-festival. Neem je agenda er alvast bij en ontdek het boeiende programma hier.
Human Interest Human Interest Knack Weekend organiseert veiling voor vzw TADA: de organisatie die kinderen in kwetsbare Brusselse wijken een duwtje in de rug geeft Al bijna twaalf jaar lang vervullen de weekendscholen van TADA in Brussel een cruciale missie: kinderen in kwetsbare wijken in aanraking brengen met verschillende beroepen, zodat ze een voorproefje krijgen van de diverse mogelijkheden die hen in de toekomst te wachten staan. ‘De successen komen van de kinderen zelf, wij zijn er om de vonk aan te wakkeren', zegt directeur Pieter De Witte.
Mode Mode Sander Bos ontwerpt look in appelleer voor festival rond innovatie en technologie Hasselt organiseert als eerste van zes steden een stadsfestival rond innovatie en technologie. De stad nodigt de Limburgse Zes uit als ambassadeurs voor circulaire mode. Sander Bos, bekend van de Amerikaanse show ‘Making the Cut’, ontwerpt speciaal voor de gelegenheid een look in appelleer.
Reizen Reizen Op zoek naar de charme van Charleroi: 11 tips voor liefhebbers van architectuur, cultuur en natuur Grijs, verlaten en lichtjes deprimerend: lange tijd had Charleroi geen al te best imago. Gelukkig zijn de tijden gekeerd en telt de Waalse stad meer dan genoeg hotspots voor liefhebbers van architectuur, natuur en lekker eten.
Human Interest Human Interest Burnout en depressie, het lot van de ‘excuusallochtoon’? Twee vrouwen getuigen over hun ervaring als diversity hire Minderheden aanwerven om je bedrijf inclusiever te maken? Zo simpel is het niet. Twee jonge vrouwen van kleur getuigen over de gevaren van tokenisme: oppervlakkige inclusiviteit, zonder échte betrokkenheid. ‘Ik mocht de functie niet uitoefenen waarvoor ik solliciteerde, maar mocht wel op hun campagnebeelden staan.’ ‘Een vaste baan vinden binnen de journalistiek? Dat is een …
Human Interest Human Interest Sofie Van de Velde, Rika Ponnet en 4 andere gedreven vrouwen over hun vriendschap: ‘Waarom wordt de mogelijkheid om moederschap en carrière te combineren niet meer onderzocht?' Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘Inspireer inclusie’. Deze zes bijzondere vriendinnen gaan geen onderwerp uit de weg, hoe banaal of groots ook. Van carrière tot discriminatie, wat zijn de issues waar vrouwen in 2024 nog op stoten?
Human Interest Human Interest Zes initiatieven die andere vrouwen een duwtje in de rug geven Vijftig jaar geleden ontstond de eerste Belgische vrouwendag. Ter ere van die feesteditie, op 11 november, selecteerde Knack Weekend vijftig jonge Belgische vrouwen die, elk op hun terrein, belangrijk werk verrichten en nog potten gaan breken. De hele week lossen we nog artikels over en interviews met hen. Vandaag: vijf vrouwen die andere vrouwen vooruit helpen.
Human Interest Human Interest Waarom is de ondernemerswereld nog altijd zo wit en mannelijk?: 'Jonge vrouwelijke onderneemsters worden niet serieus genomen' Hoe maken we de bedrijfswereld vrouwvriendelijker en inclusiever? Lien Warmenbol van het ondernemersplatform SheDIDIT brengt vrouwen met diverse roots samen en begeleidt hen waar nodig. 'Er is veel onbegrip voor de ideeën van vrouwelijke ondernemers.'
Culinair Culinair 200 sterrenrestaurants binnen je budget: voordelig tafelen met Dining with the Stars Naast Dancing with the Stars, is er nu ook Dining with the Stars. Het Nederlandse concept maakt gastronomie toegankelijker door de keukens van sterrenchefs open te stellen aan lagere prijzen.
Culinair Culinair Is een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, spuiten of mesten' Een voedselbos is een bos vol lekkers. Is dit buzzword meer dan een romantische pluktuin en kan het ook echt iets betekenen in onze voedselvoorziening?
Reizen Reizen Getest: een nacht op hotelschip Viva Riverside in Düsseldorf Een weekendje weg staat of valt met een fijne slaapplek. Daarom test Knack Weekend regelmatig hotels, hostels en andere interessante verblijfsplaatsen op maximum drie uur van Brussel. Deze week: Düsseldorf, waar we het anker uitgooien in Viva Riverside Altstadt, een hotelboot die in het stadscentrum ligt.
Human Interest Human Interest Maryna Kandziuba runt haar Oekraïense beautylabel vanuit België: ‘Ik zit gewrongen tussen mijn verantwoordelijkheidsgevoel en eigen geluk’ Twee jaar geleden vielen Poetin en zijn leger Oekraïne binnen, wat leidde tot ontelbare doden en miljoenen vluchtelingen. Ook onderneemster Maryna Kandziuba vluchtte en belandde toevallig in België, van waaruit ze nu haar Oekraïense beautylabel runt en probeert haar geboorteland in oorlog te helpen.
Mode Mode Bertony Da Silva opent Arte-winkel in Parijs: 'Ik denk dat ik alles kan, als ik het maar graag doe' Het Antwerpse streetwearlabel Arte zit in de lift. Dit voorjaar opent founder Bertony Da Silva een eerste winkel in Parijs. Wie is de man achter Arte? ‘Ik wil echt wel global impact hebben.’
Culinair Culinair Slechts één vrouwelijke sterrenchef en een staande ovatie voor Peter Goossens: dit was Michelin 2024 Met negen nieuwe sterrenrestaurants en twee nieuwe tweesterrenzaken bekroonde Michelin in 2024 opnieuw het gastronomische toptalent in België (en Luxemburg). Ook Knack Weekend was uitgenodigd en trok naar de ceremonie in Antwerpen. 'Er zijn vandaag misschien minder vrouwen geëerd, maar dat wil niet zeggen dat we er niet zijn.'
Culinair Culinair Berkensap, zuurdesemworkshops en de allerbeste choco: dit zijn de laatste trends uit het culiversum Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Culinair Culinair Kokerellen met modellen: in de keuken met Solenne Devos, Laurence Desbisschop en Cesar Casier Het cliché wil dat ze leven op een wortel en een blaadje sla om hun kostbare lijn niet te verliezen, maar deze modellen houden van koken én het resultaat vervolgens met smaak verorberen. Een kijk in de keuken van modellen Solenne Devos, Laurence Desbisschop en Cesar Casier.
Mode Mode Wie begint nog een eigen modelabel? ‘Mochten de Zes vandaag starten, zou misschien een van hen het maken’ Je bent afgestudeerd als modestudent – wat nu ? In de traditie van de Zes van Antwerpen een eigen modelabel beginnen? ‘Je moet ervan uitgaan dat dit de moeilijkste tijd ooit is om een eigen label te starten.’
Design Design Puzzelstekje: ruim wonen op 50 vierkante meter doe je zo Kan wonen op vijftig vierkante meter ruim aanvoelen? En ben je dan ook voorzien van alle nodige comfort? Tuurlijk, bewijst Stijn in zijn lofty studio. Dankzij sterk puzzelwerk van interieurarchitect Johan Van Staeyen.
Beauty Beauty Wat zegt de dokter? 5 beautymerken die zich beroepen op een arts Welke gezichtsverzorging we kiezen hangt af van ons vertrouwen in een merk. We staan steeds kritischer tegenover celebrity brands, maar daar zijn de nieuwe sterren in de beautysector al: dokters.
Liefde & seks Liefde & seks Datevermaak: ‘Door de pandemie waren de cafés gesloten, dus besloten we naar de sauna te gaan’ Of je nu 15 of 65 bent, daten is altijd spannend. Wij verzamelden leuke, catastrofale en romantische verhalen over die eerste date. het is tenslotte bijna valentijn.
Mode Mode Brusselse ontwerpster Marie Adam-Leenaerdt bij semifinalisten prestigieuze LVMH Prize De LVMH Prize zet al meer dan tien jaar aanstormend modetalent in de spotlight. Winnaars van deze prijs breken doorgaans potten in de modesector, dus een plaats in de voorronde is alvast veelbelovend. Belgisch talent Marie Adam-Leenaerdt is een van de 20 semifinalisten.
Culinair Culinair Het beste van Brussel: Café Billie (her)opent en 7 andere iconische restaurants in de hoofdstad Met de heropening van Café Billie - de vroegere Monk - halen liefhebbers van de betere en betaalbare pasta opgelucht adem. Het café is echter niet de enige iconische horecazaak in de hoofdstad: deze 7 restaurants typeren de stad dankzij hun traditionele karakter en de no-nonsense mentaliteit. Brussel op z’n best.
Culinair Culinair Elke dag Thais of Mexicaans: deze Vlamingen zijn verslaafd aan de uitheemse keuken Italiaans, sushi, Thais – de kans is groot dat er ook op jouw tafel regelmatig iets anders staat dan typisch Vlaamse kost. Maar Leila en Stijn gaan verder: zij kookt negen op de tien keer Aziatisch, hij eet bijna dagelijks Mexicaans.
Dichtbij Dichtbij Kunst, brunch en architectuur: dit zijn de weekendtips van Knack Weekend Nog geen weekendplannen? Wij verzamelden enkele boeiende en ontspannende activiteiten om de week in schoonheid af te ronden.
Culinair Culinair Elk excuus voor pizza is goed: 8 uitstekende pizzeria's om Internationale Pizzadag te vieren Om authentieke pizza's te proeven hoef je al lang niet meer naar Italië te vliegen. Ter ere van Internationale Pizzadag zetten we de beste adresjes voor uitstekende pizza op een rij.
Liefde & seks Liefde & seks De date die je niet vergeet: ‘Plots toonde hij me een pornofilmpje op zijn telefoon’ Of je nu 15 of 65 bent, daten is altijd spannend. Wij verzamelden leuke, catastrofale en romantische verhalen over die eerste date. Het is tenslotte bijna valentijn.
Design Design Duurzamer wonen: 11 lokale, circulaire oplossingen voor jouw stekje Is je huis of appartement aan opfrissing toe? Ben je door je oude matras gezakt? Er zijn heel wat duurzame oplossingen voorhanden, waarbij recyclage en hergebruik de show stelen. Van de badkamer tot de keuken: deze interieurinitiatieven uit België en Nederland maken de cirkel rond.
Human Interest Human Interest Emma Dupont en Emma Moortgat schitteren samen op set: ‘Op het podium kan je niet valsspelen’ Ze zijn 17 en 28 jaar oud. De ene komt uit Brussel, de andere uit Gent. Emma Dupont en Emma Moortgat schitteren beiden in The Last Front, de eerste langspeelfilm van de Belgische regisseur Julien Hayet-Kerknawi. En de naamgenoten blijken ook buiten beeld een goede match.
Culinair Culinair Verrassende speculoosreceptjes voor het hele jaar door Onze geliefde speculooskoekjes scheren steeds hogere toppen in het buitenland, en zijn zelfs verkozen tot het vijfde populairste koekje wereldwijd. Lotus Bakeries heeft de liefde voor het gebak vooral in Noord-Amerika zien stijgen, waar enkele TikTok hypes voor een enorme boost in de verkoop zorgden. Geniet van het populaire koekje met deze recepten.
Culinair Culinair Tournée Minérale start: klink met deze drie alcoholvrije cocktails Tournée Minérale is allang geen straf meer: wie zijn geliefde drank laat staan, kan kiezen uit steeds smakelijker alternatieven. Wij klinken alvast op deze non-alcoholische spirits: gemaakt met veel geduld en liefde, zonder de obligate scheppen suiker.
Human Interest Human Interest Meditatie aan een muur: waarom boulderen zo populair is Het vereist kracht, coördinatie en concentratie. Het lijkt op een spel, maar het is wel degelijk een sport. Boulderen, muurklimmen zonder touw, is intussen bijna even populair als padel. Wat maakt de sport zo aantrekkelijk?
Design Design 'Ugly Belgian House'-bouwer of stijlrebel. Wie is architect Marcel Raymaekers? Voor de een is zijn oeuvre radicaal, voor de ander smakeloos. Als mens was hij flamboyant en excentriek, en hij zat niet verlegen om wat controverse. En toch is Marcel Raymaekers je wellicht onbekend. Met een fascinerend boek en tentoonstelling willen Rotor, UGent en het Vlaams Architectuur Instituut daar verandering in brengen. "Zijn hergebruikarchitectuur was baanbrekend."
Design Design Textieldesigner Nathalie Van der Massen wint Henry van de Velde Award: ‘We mogen nog veel trotser zijn op onze weverijen en hun metier’ Op de Henry van de Velde Awards 2024 werd textieldesigner Nathalie Van der Massen (35) bekroond met de Young Talent Award. Wie is deze beloftevolle ontwerpster?
Human Interest Human Interest Chef Roger van Damme: ‘Hoe groot de passie ook is, uiteindelijk zijn het je discipline en doorzettingsvermogen die het verschil maken' Roger van Damme (52) groeide op in Sluis en studeerde af als patissier. Na de opening van Het Gebaar in Antwerpen in 1994, aanvankelijk een tearoom met broodjes, groeide hij uit tot een veelgelauwerde sterrenchef. Hij verzorgt ook kookprogramma’s op Njam! en kookboeken. Zijn nieuwste, Het gebak, is vorige week verschenen.
Mode Mode Genkse ontwerper Matteo La Rosa verzoent creativiteit met ondernemerszin: ‘Succes in de mode kan ook op een minder klassieke manier’ Modeondernemer Matteo La Rosa ziet in zijn glazen bol voor 2024 een nieuwe weg voor zijn bedrijf: ‘Ik wil naast zelf ontwerpen ook andere designers helpen om zichzelf op de kaart te zetten. De sales en marketing worden vaak vergeten, maar zijn heel belangrijk als je een modemerk wil uitbouwen.’
Reizen Reizen De relaxte versie van New York: onze tips voor een trip naar Toronto Toronto prijkt hoog op de reis-wishlists. Begrijpelijk. Deze diverse en kosmopolitische stad heeft een fantastische eetcultuur, top-notch musea en de natuur is nooit ver weg. Welkom in de relaxte versie van New York.
Mode Mode Ann-Christine Bouckaert runt Caroline Biss met haar twee dochters: ‘Aan tafel vertellen ze straffe verhalen over de strenge madam die ik ben op het werk’ Moeder Ann-Christine Bouckaert (59) en dochters Margot (32) en Mathilde (27) Saelen runnen samen het designteam van Caroline Biss. ‘Margot en Mathilde brengen de mentaliteit en de tijdgeest van hun generatie binnen.’
Reizen Reizen Opgeladen en volgeladen: de 5 beste landen voor een roadtrip met je elektrische wagen Wordt 2024 het jaar van een roadtrip met je elektrische wagen? Deze mooie routes in Europa beloven prachtige uitzichten, leuke stops onderweg en voldoende laadpalen.
Review | Culinair Review | Culinair Kamoun in Elsene: Syrische streetfood met verslavende smaken Georges Baghdi Sar is een Brussels horecafenomeen. Als kind leerde hij de kneepjes van het vak in het restaurant van zijn ouders, die vanuit Syrië naar België kwamen toen Georges elf was. Na zijn schoolcarrière besloot hij – tegen de zin van ouders – hotelschool te volgen. Na leertijd in enkele sterrenzaken staat hij nu …
Culinair Culinair De kant-en-klaarmaaltijd maakt een comeback: welke merken zijn het proeven waard? Wie denkt aan kant-en-klaarmaaltijden, ziet waarschijnlijk al voor zich: slappe, smaakloze happen die je enthousiasme niet bepaald aanwakkeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig merken die dat stereotype volledig op z'n kop zetten. Welke maaltijden verdienen een plekje op je bord? Wij namen de proef op de som en testten vier verschillende merken.
Culinair Culinair Waar eten chefs zelf het liefst? 10 restauranttips in Oost-Vlaanderen Staat lekker eten op je lijstje met goede voornemens voor 2024? In deze 10 Oost-Vlaamse restaurants schuiven chefs in hun vrije tijd zelf aan tafel.
Reizen Reizen De 7 mooiste treinreizen van Europa en skiën met een lattenweigeraar: dit zijn onze meest memorabele reisreportages van 2023 Een onvergetelijke bergtocht door Pakistan, architectuur spotten in Mexico of met de trein door Kroatië: herlees hier onze meest memorabele reisreportages van 2023 en doe inspiratie op voor volgend jaar.
Beauty Beauty Van dikker haar tot een egale huid: welke supplementen werken echt? Van collageenshots tot kurkumacapsules: er is een wildgroei aan supplementen om je huid, haar en nagels mooier te maken. Maar werken ze? En waar moet je op letten als je ze koopt? Wij vroegen het aan drie wetenschappers met kennis van zaken. “Wie supplementen op de Belgische markt brengt, hoeft niet te bewijzen dat het product doet wat het belooft.”
Culinair Culinair Benen onder tafel: de 10 favoriete restaurants van onze recensenten in 2023 Ook dit jaar gingen onze recensenten wekelijks op pad om restaurants over heel België op de proef te stellen. We vroegen hen naar hun favoriete adressen. Sommige jobs zijn ongelooflijk jaloersmakend. Het afgelopen jaar bezochten onze culinaire recensenten maar liefst 32 restaurants in Vlaanderen en Brussel om er hun genuanceerde mening over neer te pennen. …
Reizen Reizen Winters wandelplezier: 4 wandelroutes dichtbij huis De voorbije jaren openden een aantal nieuwe wandelroutes in België en Nederland. Van de Hünenweg die van Osnabrück naar Groningen loopt tot de National Park Trail in Belgisch Limburg. Dit zijn vier fijne hikes in je achtertuin, mooi in elk seizoen van het jaar.
Mode Mode ‘De generatie die vraagt om een betere wereld, geeft ook zijn geld uit bij Shein’: Jasmien Wynants en Ruth Goossens over de weg naar een duurzame mode-industrie Jasmien Wynants werd dit jaar uitgeroepen tot Sustainability Professional of the Year 2023. Ze startte haar eigen bedrijf Masjien op, waarmee ze o.a. modelabels begeleidt in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wynants wordt geïnterviewd door Knack Weekend-hoofdredacteur Ruth Goossens. Zij is een van de oprichters van het label en modeatelier REantwerp, waar anderstalige nieuwkomers sinds dit jaar kleren maken uit reststoffen van Belgische designermerken.
Culinair Culinair Chef-kok Khalid Al-Kharki kookt voor hulpbehoevenden: ‘Ik wil dat mensen die hier aankloppen zin krijgen om te eten’ Chef-kok Khalid Al-Kharki vluchtte acht jaar geleden uit Irak, waar IS hem met de dood bedreigde. Hij leidt sinds augustus de keuken van het nieuwe dagopvangcentrum van vzw ’t Eilandje in Sint-Gillis. De organisatie bereidt dagelijks honderden maaltijden voor hulpbehoevenden.
Human Interest Human Interest Hotel mama niet altijd even goed voor het mentaal welzijn van jongeren Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, al is dat vaak noodgedwongen. Voor hun mentale welzijn is het niet altijd bevorderlijk, blijkt uit onderzoek.
Human Interest Human Interest Designer Lionel Jadot is onze Mens van het Jaar: ‘Ik heb niet verder gestudeerd, ik heb zelfs nooit een goed rapport gehad, dus erkenning voelt wat onwennig’ "Kan het een misverstand zijn?" Toch niet. Designer Lionel Jadot spaarde moeite noch risico’s om Belgisch designtalent internationaal op de kaart te zetten. Voeg daar nog zijn genereuze steun aan jonge ontwerpers en zijn pionierswerk op het vlak van upcycling aan toe en je snapt waarom hij onze Mens van het Jaar is.
Human Interest Human Interest ‘Ik wist meteen dat ik voor hem wilde werken en voor niemand anders’: 4 bewonderaars van designer Lionel Jadot aan het woord Lionel Jadot betrekt iedereen in zijn succesvolle carrière als interieurontwerper. Wat vinden zijn vrienden, collega’s en vader van zijn gedrevenheid?