Zomertrend: blootsvoets hardlopen

Blootsvoets hardlopen zit in de lift, zelfs op een harde ondergrond.

Blotevoetenpaden voor wandelaars zijn al langer bekend. Die van het Limburgse Zutendaal of het West-Vlaamse Poperinge kunnen we u zelfs warm aanbevelen. Maar ook blootsvoets hardlopen zit in de lift, zelfs op een harde ondergrond. De barefoot running-trend waaide over uit de Verenigde Staten en Duitsland en kent zowel voor- als tegenstanders.

Volgens de ene ontwikkelt u zonder schoenen een ‘natuurlijke’ looptechniek, waardoor de kans op blessures verkleint. U belandt op uw voorvoet in plaats van de hiel, waarbij een betere schokdemping uiteindelijk de gewrichten minder belast. Bovendien zou hardlopen op deze manier ook minder energie vergen. Anderen wijzen op het belang van de juiste loopschoenen.

Ironisch genoeg wil de schoenindustrie een graantje van de rage meepikken. Zo lanceerden Nike en Newton al loopschoenen met een ultrafijne zool om ‘blootsvoets’ te rennen, en dit najaar volgt onder meer ook het merk New Balance. Ons advies? Ga niet overhaast en onvoorbereid hardlopen, of u nu schoenen draagt of niet.

Ellen Bode

Info: www.runbare.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content