Zo overleef je hete zomernachten

© iStock

Nu de temperaturen de pan uit swingen is het moeilijk om het hoofd koel te houden, al helemaal wanneer je nachtrust erbij inschiet. 20 tips om ’s nachts toch te kunnen slapen, ondanks de hitte

Kleine oogjes en een legendarisch ochtendhumeur? Een woedende vuist richting de reeds brandende zon en ruzie met je al even moegewoelde lief? Geen nood, de meisjes en jongens van Greatist deden hun naam eer aan en trokken hun trukendoos open om je een betere nachtrust te bezorgen.

Ga voor katoen

Laat lakens zoals satijn, zijde of polyester in de kast en kies voor lichtgekleurde katoenen lakens. Deze zijn ademend en goed voor ventilatie en luchtcirculatie.

Gebruik je koelkast slim

Waarom niet je beddengoed eventjes in het vriesvak steken voor je ze op je bed legt? Akkoord, je lakens zullen niet de hele nacht fris blijven maar ze helpen je wel met het inslapen, wat vaak het moeilijkste is. Steek ze wel in een plastic zak voor je ze in de vriezer stopt, tenzij diepvriesgarnalen je favoriete geur is.

Laat de kruik te water

Net zoals je je voeten in de winter warm houdt met een warmwaterkruik, kan je in de zomer ook verkoeling zoeken bij je rubberen beste vriend door hem met koud water te vullen en hem even in het vriesvak te leggen.

Slaap als een Egyptenaar

De zogenaamde ‘Egyptische methode’ bestaat uit het vochtig maken van een laken met koel water en daaronder te slapen. Klinkt klef, is heerlijk.

Ga voor losse kleding

Tijdens warme nachten is je eerste reflex allicht om al je kleding uit te spelen maar dat werkt vreemd genoeg contraproductief. Zweet blijft op die manier op je lichaam kleven in plaats van zachtjes weggeveegd te worden door een zacht katoenen shirt

Denk als een ingenieur

Ventilatoren zullen niet veel hulp bieden aangezien ze de warme lucht enkel zullen verplaatsen, maar wanneer je de ventilator met de kop richting de ramen plaatst dan zal die de warme lucht weer naar buiten duwen. Mensen met een plafondventilator kunnen mits wat handigheid ervoor zorgen dat de wieken in de tegenovergestelde richting draaien waardoor de warme lucht naar boven en buiten wordt geblazen.

Go old school

Zet een pan of een bak vol ijsblokjes voor een ventilator. De lucht zal het koude water van de oppervlakte van de gesmolten ijsblokjes oppikken waardoor er een koele nevel ontstaat.

Tegenwind geven

Zet een ventilator tegenover een raam of plaats meerdere ventilatoren in verschillende hoeken van de kamer zodat je tegenwind kan creëren en toch een beetje frisheid hebt. Niet ideaal, maar het is ìèts.

Vinger aan de pols

Onmiddellijk afkoelen? Leg ice packs of koude kompressen op je polsen, in je nek, ellebogen en achter je knieën.

Roep de hulp in van teleshopping

De Nicer Dicer zal je niet veel verder helpen, maar de Chillow lijkt ons wel een waardige investering

Omhels de eenzaamheid

Sorry lovebirds, maar alleen slapen is nog steeds beter dan met twee de bedstee te delen. Knuffelen maakt de hitte alleen maar erger en slapen als een uitgesperde zeester is volgens wetenschappers de beste manier om koel te blijven. Niet echt mogelijk wanneer je met twee een matras moet delen. Gooi dus iedere avond een muntje voor wie er op het logeerbed moet en begroet elkaar ’s ochtends als de blije, meer uitgeruste versie van jezelf.

Laat je innerlijke Tarzan vrij

Slapen in een hangmat zorgt voor een betere luchtcirculatie, waardoor warme lucht kan ontsnappen en koele briesjes verwelkomd kunnen.

Spoelen

Een koude douche vlak voor het slapengaan zorgt ervoor dat je tenminste fris tussen de lakens kan kruipen. Een super logische tip, maar je zou ervan versteld staan hoe weinig mensen echt de moed hebben om onder de koudwaterstraal te kruipen wanneer ze moe zijn.

Hou de voeten koel

Als een douche er teveel aan is, weet dan dat je voeten centraal staan in de temperatuurregeling van je lichaam. Neem een koud voetbad als bedtijdritueel en zet eventueel ook een bak koud water naast je bed om tijdens bloedhete momenten even je tenen en enkels onder te dompelen.

Get low

Warme lucht stijgt op, dus zet je bed zo dicht mogelijk tegen de grond. Leg desnoods de matras voor een paar nachten op de grond of slaap eens op de benedenverdieping in plaats van op de zolder.

Hang in there

Hang een nat laken voor een open raam en koel in een mum van tijd de hele ruimte af

Eet wijs

Wanneer je een steak of ovenschotel moet verteren produceert je lichaam meer hitte dan wanneer je een salade of lichte maaltijd in je maag hebt. Bovendien is het nu toch geen weer om aan het fornuis te staan.

Trek de stekker uit

Elektronische toestellen geven warmte af, zelfs wanneer ze uit staan. Verlaag de totale temperatuur in je huis (en bespaar energie) door de stekkers uit te trekken wanneer je de apparaten niet gebruikt

Back to basics

Het is niet meer dan logisch dat we liggen te puffen op onze zachte, donzige matras. Wanneer je écht toegewijd bent aan afkoelen kies dan voor een mat van stro of bamboe: toegegeven, dat is minder comfortabel, maar wel heel wat frisser.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content