Zo overleef je als man de Vrouwenstaking

SOS Vrouwendag © istock
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Help, je vrouw staakt vandaag en laat je achter met alle huishoudelijke beslommeringen en opvoedkundige vraagstukken. Deze handleiding loodst je zonder kleerscheuren door deze zwarte dag.

*Disclaimer: scrol na de tips zeker door naar de duiding onderaan.

 • Strijken? Niet aan de orde, plet gewoon je broek tussen twee bakken bier. Je broek is vast kreukvrij tegen de tijd dat je alles op hebt.
 • Je kinderen wassen? Heus niet nodig. Koop een deodorant, laat hen twee rondjes draaien terwijl je de bus leegspuit en klaar is kees. Daag de kinderen uit om ter langst de adem in te houden. Survival skills zijn belangrijk.
 • Je dochter wil per se vandaag nog gaatjes voor oorbellen? Dat doe je gewoon zelf, met een naald – die heeft je vrouw vast ergens in huis, want de gaten in je sokken zijn altijd verdwenen na het weekend. Een echte man laat toch niemand anders aan zijn dochter komen?
SOS Vrouwendag
SOS Vrouwendag© istock
 • Je zoon heeft hulp nodig bij zijn huiswerk? Verscheur het papier, plant hem met een glas tafelbier voor de televisie en zet Die Hard op. Je moet niet slim zijn als je sterk bent. Echte mannen vechten hun weg door het leven.
 • Koken? Niet nodig. Loop het bos in, vang een konijn en zet je tanden erin. Echte mannen eten vlees rauw van het bot.
 • Zijn je kinderen onhandelbaar? Geef hen enkel snoepgoed wanneer je 100% zeker bent dat je partner binnen het uur terug thuis is zodat zij het hyperactieve gebroed kan pareren. Kindergekrijs is extra schadelijk voor mannenoren. Dat is wetenschappelijk bewezen, zei je cafémaat gisteren nog. In uiterste nood kan extra straffe hoestsiroop soelaas bieden, dan vallen ze onmiddellijk in slaap.
SOS Vrouwendag
SOS Vrouwendag© istock
 • Gaat je vrouw staken? Een dag geen gezaag van ‘die van ons’ dus. Ga nog eens lekker met je maten op café klagen over jullie vrouwen.Koppel er ineens een wedstrijd om het meeste Duvels drinken aan vast. Kinderen kunnen buiten wachten aan de leiband.
 • Naar de supermarkt zonder boodschappenlijst is als een dropping in de jungle zonder gids. Neem je machete mee en baan je een weg door de groenteafdeling. Voor alle duidelijkheid: Neem. Hier. Niets. Mee. Groenten zijn konijnenvoer, mannen eten gewoon chips bij hun vlees.
 • Huilt je dochter? Ga ervan uit dat ze menstrueert en geef haar wat oude vodden (je kunt in de supermarkt echt niet gezien worden met een pak maandverband). Waterlanders gespot bij je zoon? Laat hem wolf Naya opsporen om een robbertje te vechten, daar werden Vikingen ook hard van. Leven is overleven, geen emoties toegestaan.
 • Houdt je vrouw ook een seksstaking? Hoop dat de buurvrouw niet staakt en ga even keuren of ze aan je eisen voldoet. Of haal je oude Playboys vanonder het stof, zet een sfeervol nummer op en klaar de klus gewoon zelf. Mannen denken nu eenmaal om de zeven seconden aan seks, dus doe wat nodig is om aan je behoeften te voldoen. Op de chaussee van Houthalen-Helchteren hebben ze nieuwe meisjes, die nooit hoofdpijn hebben en ongetwijfeld geen recht op staken of rechten tout court.
SOS Vrouwendag
SOS Vrouwendag© istock
 • Een vriendin van je vrouw belt met een probleem. Vraag of ze staakt. Als ze nog nooit van Vrouwendag heeft gehoord – en al zeker niet van een seksstaking, nodig je haar uit voor een troostende knuffel en een lekker glas wijn.
 • Nieuwe identiteitskaart nodig? Trek zeker vandaag naar het stadhuis. Kan je eindelijk efficiënt geholpen worden door een man, zonder over koetjes en kalfjes te moeten leuteren. Of over hoe de kinderen het op school doen godbetert.
 • Ga vandaag zeker de baan op met je spiksplinternieuwe bolide: nul komma nul kans op ongelukken, want de vrouwen zijn aan het betogen in Brussel.
 • Wat je vrouw kan, kan jij uiteraard beter. Staak gewoon zelf ook. Wie denkt ze wel dat ze is? De keuken zomaar een dag ‘onbemand’ achterlaten. Voetjes omhoog en wachten tot deze vreselijke dag voorbij is.
SOS Vrouwendag
SOS Vrouwendag© istock

*Gingen je nekharen overeind staan bij het lezen van deze tenenkrullende tips? Goed, want dan begrijp je dat genderstereotypes niet meer van deze tijd zijn. De ideeën over wat mannelijk is en wat niet zijn beschamend en – wat erger is – schadelijk. We doen als maatschappij aan sociale inprenting door dit soort seksistische vooroordelen als waarheden te blijven poneren. Op Internationale Vrouwendag willen we tonen hoe beperkend het is om in genderhokjes te denken. Dit soort clichés zijn niet alleen pijnlijk voor vrouwen, maar ook beledigend voor mannen.

De ideeën over wat mannelijk is en wat niet zijn beschamend en – wat erger is – schadelijk.

De gevaren van gendermythes loeren al van jongs af aan om de hoek. Een uitgebreide studie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health onderzocht over de continenten heen welke invloed stereotypes hebben op kinderen tussen tien en veertien jaar oud. Ze interviewden 450 kinderen uit vijftien landen, waaronder ook België. Ook de ouders en voogden van de kinderen werden bevraagd. Wat bleek? Jonge tieners in alle landen, uit verschillende sociale klassen en culturen, zitten gevangen in een ‘gender-dwangbuis’, die verregaande en zelfs levensgevaarlijke gevolgen heeft.

De mythe dat jongens sterk en leidinggevend en meisjes zwak en onderdanig zijn, is volgens de onderzoekers wijdverspreid en zeer hardnekkig. Sommige westerse landen hebben dan wel meer progressieve opvattingen, toch zijn de vooroordelen ook daar aanwezig. Er bleken meer overeenkomsten dan verschillen tussen armere en rijkere landen te zijn qua opvattingen over hoe jongens en meisjes zich horen te gedragen.

De mythe dat jongens sterk en leidinggevend en meisjes zwak en onderdanig zijn, is wijdverspreid en zeer hardnekkig.

De onderzoekers waarschuwen dat zowel meisjes als jongens al van jonge leeftijd erg beïnvloed worden door stereotypes en aangemoedigd worden om zich te gedragen naar deze vooroordelen. Zo zijn jongens meer geneigd om risicovol en roekeloos gedrag te vertonen en kunnen ze vrijer experimenteren met gevaar. Ze zijn ook meer vatbaar voor verslaving en zelfdoding. Meisjes lopen nog meer risico’s, stelt het onderzoek. Bovendien wordt hun leefwereld drastisch ingeperkt. In vrijwel alle culturen worden meisjes en jongens vanaf hun puberteit zo veel mogelijk van elkaar gescheiden, waardoor vriendschappen tussen de seksen veel minder vaak voorkomen vanaf de adolescentie.

Wie weet wordt deze ‘handleiding’ ooit écht een artefact van een vervlogen tijd, in plaats van een satirische overdrijving van enkele vandaag gangbare ideeën.

De studie benadrukte dat de verschillen niet biologisch worden bepaald, maar sociocultureel worden aangestuurd. Professor Robert Blum, de leider van het onderzoek, stelt dat het mogelijk is om de stereotypes te veranderen, maar dat er kennis nodig is over hoe en wanneer die vooroordelen bij kinderen worden ingeprent. Deze studie toont aan dat mythes proberen te ontkrachten bij volwassenen heel moeilijk is, omdat ze al van jonge leeftijd worden aangeleerd en kunnen rijpen. Het is dus hoog tijd om onze nieuwe generaties op te voeden met zo min mogelijk genderstereotypes en hopelijk zo een wereldwijde kentering teweeg te brengen.

Wie weet wordt bovenstaande ‘handleiding’ dan écht een artefact van een vervlogen tijd, in plaats van een satirische overdrijving van enkele vandaag gangbare ideeën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content