Zika dwingt El Salvador strenge abortuswet te herzien

Een vrouw wandelt weg van haar appartement terwijl gezondheidswerkers het gebouw onder handen nemen. © REUTERS

Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft een van de strengste abortuswetgevingen ter wereld. De opkomst van het zikavirus maakt het debat daarover echter belangrijker dan ooit.

Het zika-virus, dat wordt overgedragen van mug op mens, lijkt heel onschuldig: sommige besmette personen klagen over hoofdpijn, uitslag of lichte koorts, maar 80% van wie er mee besmet raakt, heeft geen symptomen. Toch is het virus levensgevaarlijk, want de foetussen van besmette vrouwen worden geboren met veel te kleine hoofden en groeiachterstand die in sommige gevallen dodelijk is. Daarom roepen de autoriteiten in Centraal-Amerika nu op om gezinsuitbreiding zoveel mogelijk uit te stellen.

Die maatregel is niet genoeg voor vrouwenrechtenorganisaties. Zij vragen nu om de erg strenge abortuswet in El Salvador te herzien. “De situatie omtrent het zikavirus plaatst de totale ban op abortus in de nationale arena,” stelt Astrid Valencia van Amnesty International.

Sinds 1998 is elke zwangerschapsbeƫindiging in het land verboden, ook wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, de foetus misvormd is of wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content