Zien: de lange, lange strijd voor een vrouwelijke Amerikaanse president

Shirley Chisholm © Vox / Youtube

“Ik weet dat we het harde glazen plafond nog steeds niet hebben kunnen verbrijzelen,” zei Hillary Clinton in haar speech toen bleek dat niet zij, maar Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. Vox maakte een erg confronterende mini-documentaire over hoe lang de strijd voor een vrouwelijke president al bezig is. (Spoiler alert: heel lang.)

In 1788 schreef Thomas Jefferson dat Amerikaanse vrouwen hun voorhoofden niet moesten verrimpelen door aan politiek te willen doen. Vandaag staat de samenleving misschien wel iets verder als het gaat over de integratie van vrouwen op de werkvloer, maar van echte gelijkheid is er nog lang geen sprake: België is nog nooit bestuurd door een vrouwelijke premier en in Amerika werd deze week nog duidelijk dat ook de komende vier jaar geen vrouw aan het roer zal staan. Nieuwssite Vox maakte een video waarin de strijd voor meer vrouwen in de Amerikaanse politiek wordt uitgeklaard.

De mini-documentaire is niet alleen pijnlijk voor feministen omdat er duidelijk uit blijkt hoeveel gekwalificeerde vrouwen zich al kandidaat hebben gesteld voor het presidentschap en niet serieus werden genomen, maar ook omdat eruit blijkt dat een vrouwelijke president bij de volgende verkiezingen evenmin een evidentie zal worden.

Wij houden tijdens het bekijken van dit filmpje Clintons woorden in het achterhoofd: “Stop alsjeblieft nooit met geloven dat vechten voor iets dat juist is, het waard is.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content