Zeven miljoen vrouwen behandeld na onveilige abortus

© REUTERS

In ontwikkelingslanden krijgen jaarlijks zeven miljoen vrouwen medische verzorging voor complicaties na een onveilige abortus. Onveilige abortus is een van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte.

Elk jaar vinden naar schatting 22 miljoen onveilige abortussen plaats in ontwikkelingslanden. Dat cijfer was al bekend. Het Amerikaanse Guttmacher Institute becijferde nu dat zeven miljoen vrouwen na zo’n onveilige abortus medische behandeling nodig hebben als gevolg van complicaties.

“Deze statistieken tonen maar een deel van het probleem”, zegt Susheela Singh van het Guttmacher Institute, auteur van de studie. “Ze bevatten geen cijfers van vrouwen die zorg nodig hebben maar niet naar een gezondheidsdienst gaan.”

Moedersterfte

Onveilige abortus is een van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte. De praktijk is goed voor 8 tot 15 procent van alle vrouwen die overlijden door moedersterfte. Elk jaar sterven minstens 22.000 vrouwen door onveilige abortus.

Het terugdringen van de moedersterfte is een van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Staten. Moedersterfte is bijna gehalveerd sinds 1990.

De behandelingen van complicaties na een onveilige abortus kosten de gezondheidszorg veel geld. Elk jaar moeten gezondheidsdiensten hiervoor naar schatting 210 miljoen euro betalen.

Brazilië sluit de rij

Het Guttmacher Institute analyseerde officiële statistieken en wetenschappelijke studies in 26 ontwikkelingslanden.

In Azië vindt verhoudingsgewijs het grootste aantal behandelingen na een onveilige abortus plaats: 8,2 behandelingen per 1000 vrouwen van 15 tot 44 jaar. Latijns-Amerika staat achteraan in de rangschikking met 5,3 behandelingen per 1000 vrouwen. Bij de landen spant Pakistan de kroon (14,6 behandelingen per 1000 vrouwen) en sluit Brazilië de rij (2,4 behandelingen per 1000 vrouwen).

De studie verscheen vandaag in het vakblad voor gynaecologie BJOG.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content