Zelfbeeld is bepalend voor tevredenheid over je leven: ‘We hebben nog een lange weg te gaan om echt gelukkig te zijn met ons lijf’

© Thinkstock

Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Chapman University bij meer dan 12.000 Amerikanen toonde aan dat je positieve of negatieve zelfbeeld een enorme invloed heeft op je algemene tevredenheid over het leven.

De grootschalige studie schotelde de deelnemers allerlei vragen voor over hun persoonlijkheid, hun opvattingen rond relaties, zelfvertrouwen, televisiekijkgedrag en persoonlijke kenmerken. Hoofdauteur van de studie, David Frederick, stelt dat zowel bij mannen als bij vrouwen de ervaring van hun gewicht en voorkomen een belangrijke rol speelt in de mate waarin ze tevreden zijn over hun leven.

Mannen en vrouwen ervaren het anders. Bij mannen is de tevredenheid met hun zelfbeeld de twee belangrijkste factor, na hun financiële situatie, voor ee n geluksgevoel. Vrouwen vinden hun financiële situatie én de tevredenheid over hun romantische relaties belangrijker dan hun zelfbeeld.

Maar als we dan kijken naar de cijfers over het zelfbeeld, dan is het net omgekeerd. Eén man op vier is (heel) erg tevreden over zijn lief, terwijl dit bij vrouwen één op vijf is. ‘Het blijft dus een soort van nood van zowel mannen als vrouwen om er respectievelijk atletisch en slank uit te zien. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om iedereen gewoon tevreden te laten zijn met hun lijf’, klinkt het.

Het onderzoek bracht ook enkele grappige bevindingen met zich mee. Hoe meer uren televisie je kijkt, hoe minder tevreden je bent over je voorkomen en je gewicht. Dus hop, ga op stap vanavond! (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content