Zelfbeeld al grotendeels vastgelegd op vijfjarige leeftijd

© iStock

Een nieuwe studie, uitgevoerd door de universiteit van Washington, heeft vastgesteld dat het zelfvertrouwen van kinderen van vijf al even ontwikkeld is als het zelfvertrouwen van volwassenen

Je kent ze vast wel, die hartverwarmende filmpjes waarin kinderen je doen geloven in het goede van de mensheid door melktandloze uitspraken te doen over maatschappelijke kwesties als het homohuwelijk of racisme, kwesties waar mensen die tien keer ouder zijn dan zij vaak over struikelen.

Waar deze viral video’s vaak afgeschreven worden als een populistische tactiek van bedrijf X of politieke partij Y, is het een goede zaak dat kleuters ontvankelijk zijn voor het ‘anders zijn’ van hun vriendjes of vriendinnetjes. Zeker nu een studie van de universiteit van Washington bewezen heeft dat ons zelfbeeld al vastligt op de jonge leeftijd van vijf jaar – misschien zelfs jonger.

Het zelfbeeld en bijhorende zelfvertrouwen is een psychologisch concept dat het best omschreven wordt als het ervaren van positieve of negatieve gevoelens over je “zelf”. Aangezien het “zelf” zo’n complex gegeven is, werd onderzoek naar het zelfvertrouwen van jonge kinderen vaak afgeschreven, maar enkele Amerikaanse onderzoekers hebben nu een test ontwikkeld waarmee dit zelfbeeld toch gemeten kon worden.

234 Amerikaanse kinderen van vijf jaar werden onderworpen aan deze Preschool Implicit Association Test, waar ze woorden als “gemeen”, “bah” of “lief moesten verbinden met “ik” of “niet-ik”.

“Sommige wetenschappers vinden kleuters te jong om een positief of negatief gevoel over zichzelf te hebben, maar onze resultaten bewijzen het tegendeel. Het zelfbeeld – het goed of slecht voelen over jezelf- is fundamenteel”, aldus Andrew Meltzoff, één van de wetenschappers, aan ScienceDaily. “Het is een sociale mindset die kinderen mee naar school nemen, niet iets dat ze op school ontwikkelen.”

Metzoff benadrukt vervolgens dat de volgende stap is om te ontdekken welke aspecten van de ouder-kind relatie het zelfbeeld vormen. Zijn team zal de komende jaren nog jongere kinderen onderzoeken om te achterhalen op welke leeftijd dit concept tot stand komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content