Win vertrouwen met de geur van lavendel

lavendel © iStock

Wil je geld lenen van iemand of een andere gunst vragen? Laat je huis ruiken naar lavendel en je krijgt sneller je zin. Onderzoek wijst uit dat mensen elkaar beter vertrouwen dankzij deze paarse bloem.

De relaxerende geur van lavendel stelt mensen op hun gemak. Een onderzoek uit Nederland bewijst nu ook dat deze bloemengeur ook vertrouwen opwekt. De onderzoekers wilden bewijzen dat geuren een grote invloed kunnen hebben op onze gemoedstoestand en sociale contacten kunnen verbeteren.

Geurig experiment

Voor het experiment werden de deelnemers gevraagd om een spel te spelen waarbij iemand geld wil lenen van iemand anders. Er werden twee groepen gemaakt: de ene groep onderhandelde in een jamer die naar lavendel rook en de andere deelnemers werden in een ruimte met pepermuntgeur geplaatst.

De lavendelkamer was duidelijk de geschikte locatie om goede deals te sluiten. De deelnemers vertrouwden elkaar sneller en het geld werd beduidend meer van hand gewisseld.

De onderzoekers stellen dat deze kennis kan helpen bij onderhandelingen en sociale ontmoetingen tussen groepen of individuen.

Lok je baas dus mee naar een kamer met een lavendelaroma en vraag naar opslag. Of overtuig je vrienden om die ene avontuurlijke reis te maken waar jij altijd al van droomde. De wereld ligt aan onze voeten dankzij een kleine paarse bloem. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content