Wil uw kat u stiekem vermoorden?

Van poeslief naar niet om zonder handschoenen aan te pakken in enkele seconden. Een kat in huis hebben is soms op eigen risico. Een Schotse studie toont aan dat de tamme huiskat en de leeuw even onvoorspelbaar kunnen zijn.

via GIPHY

Katten: ze zijn onvoorspelbaar. Het ene moment spinnen ze spontaan en enkele seconden later bijten en sissen ze venijnig. Soms besluipen ze je zonder reden, soms schurken ze langs je been. Het blijft in ieder geval verbazend dat we zonder verpinken een miniatuurroofdier in huis halen.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh vergeleken het DNA van tamme huiskatten met dat van wilde Afrikaanse katachtigen en merkten op dat leeuwen gelijkaardige persoonlijkheden hebben als de brave pluisbol in uw huiskamer. Drie karaktertrekken komen overeen: dominantie, impulsiviteit en neurotische trekjes. Als je dus ooit het gevoel hebt dat je kat angstig, prikkelbaar of verdacht agressief was, beeld je je dat helemaal niet in.

Zitten katten dan echt onze moord te plotten? Marieke Gartner, één van de co-auteurs van de studie, vertelt aan CNET dat die suggestie misschien te vergezocht is: ‘Alle katten hebben andere persoonlijkheden. Sommige katten zijn onafhankelijker, sommige heel liefdevol. Katten zijn solitaire dieren, maar ze wonen bij ons omdat het een wederzijds voordelige situatie is.’ (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content