Wie krijgt A&Gallery tijdens de Gentse feesten?

De bezielers van de hippe Gentse galerij staan hun sleutel tien weken af aan een origineel en creatief project.

De eigenaars van het Gentse A&Gallery overhandigen tijdens de Gentse feesten de sleutel van hun galerij aan de bedenker(s) van een innovatieve kunstexpositie. Wouter Van Vaerenbergh en Ben Van Alboom stuurden twee weken geleden een oproep de wereld in en kozen uiteindelijk vijf projecten. Jij kan beslissen wie de ruimte tien dagen lang toegewezen krijgt. Aangezien bezielers Ben Van Alboom en Wouter Van Vaerenbergh het momenteel razend druk hebben met hun Storm Thorgerson tentoonstelling in Oostende en ze de leegstand van hun galerij nogal zonde vonden besloten ze de ruimte tijdelijk af te staan aan jong-creatievelingen die met het beste idee voor de galerij kwamen aankloppen. Uit 73 voorstellen kozen Van Vaerenbergh en Van Alboom elf kandidaten. Op basis van een vlot gesprek met de elf creatievelingen, kwamen uiteindelijk vijf finalisten voort. “Sommigen zijn gewoon lui geweest”, staat op hun blog te lezen. “Een link doorsturen met je werk is niet hetzelfde als een voorstel doen”. Andere projecten bleken dan weer te ambitieus of simpelweg irrealistisch. De eigenaars kregen zeer sterke kunstwerken doorgestuurd. “Maar we waren op zoek naar iets creatievers. We wilden niet gewoon een aantal foto’s of schilderijen aan de muur hangen, hoe goed die misschien ook waren.”

Een van de projecten die in aanmerkingen komen is ‘Thegallerybox‘. Tania en Bart ofwel Nid&Sancy willen de ruimte vullen met vijftig dozen. Die dozen kunnen voor één dag of voor de volledige periode ingehuurd worden aan zes euro per stuk. De huurders kunnen de dozen gebruiken om hun kunst tentoon te stellen, een T-shirt of schilderij te verkopen, een goed doel te promoten of zelfs de man of vrouw van hun leven te ontmoeten. Het evenement wordt aangevuld met een gezonde drankjes en een DJ die al erg vroeg op de avond aan zijn set begint.

De vroege twintigers Lennart en Fie bedachten een volgens hen erg eevoudig idee om jonge, Gentse artiesten te promoten. Onder het concept ‘9000%‘ zullen de deuren van de galerij elke dag opengaan voor een verschillende Gentse creatieveling, die zich bezighoudt met fotografie, film, schilderkunst, grafisch design of straatkunst. Wie de galerij bezoekt krijgt een plakje versgebakken cake bij. ’s Avonds zorgt een (house-)DJ voor de nodige muzikale vibes.

Het concept ‘The breakfast club‘ van ‘Bjorn & Friends’ doet denken aan de gelijknamige ontbijtplekjes in Londen. Dat is trouwens geen enkel probleem, want in Gent is er voornamelijk tijdens de Gentse feesten hoge nood aan een laattijdig ontbijt. Naar verluidt serveren de meeste eetadressen in Gent slechts ontbijt tot aan de middag. Niet helemaal logisch volgens Bjorn & Friends, want de Gentenaren ontwaken pas rond die tijd. Daarom willen ze van de A&Gallery een ontbijtclub maken waar vanaf tien uur ‘sochtends tot en met middernacht ontbijt opgediend wordt. Terwijl je geniet van een stevige bagel, laat je jezelf omringen door grafitti- en straatkunst. De achtergrondmuziek omschrijven ze zelf als ‘laidback’.

Ellen en Zoë willen de A&Gallery dan weer herinrichten tot hun eigen huiskamer via hun project ‘Collect‘. Elke dag nodigen ze zes gasten uit voor het diner. Goed nieuws op dat front is dat beide vrouwen al ervaringen hebben in de restaurantindustrie. Niet iedereen maakt kans op een uitnodiging voor het diner. Het zullen vooral muzikanten, marketeers, schoenenverkopers, politici, psychiaters en acteurs zijn, die hun voeten onder tafel mogen schuiven. Wel mogen de anderen vanop straat toekijken en kunnen ze achteraf online een filmpje van het diner bekijken. Ook kunnen ze de rest van de dag vrij binnen en buiten wandelen, bekijken wat voor moois lokale kunstenaars aan de muren opgehangen hebben en genieten van akoestische muzieksets.

Het laatste maar daarom niet minst innovatieve kunstproject is ‘Massis‘ van Lieve en Philip. De oprichters van het kunstinitiatief ‘logement’ willen kunst, de Gentse Feesten en John Massis met elkaar verbinden in de A&Gallery. Het spektakel en de tragedie die de drie aspecten van het concept met zich meebrengen is volgens het duo uiterst interessant. De A&Gallery zal bezoek krijgen van visuele artiesten uit Gent. Dat werk moet thema’s als macht, chaos, rebellie, zachtheid en triestheid incorporeren. Elke dag zal er anders uitzien, al zullen de nodige drankjes telkens weer rijkelijk aanwezig zijn. (JK)

Hier kan je alle genomineerden nogmaals bekijken en je commentaar achterlaten, zodat jouw project naar keuze kans maakt op een plaatsje in de hippe Gentse galerij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content