Wereldmeisjesdag in teken van data: ‘met onderzoek kunnen we echt vooruitgang boeken’

Jonge meisjes maken hun huiswerk © Getty Images/iStockphoto

Dataverzameling en analyse staan voor de Verenigde Naties centraal tijdens Wereldmeisjesdag 2016. Het is pas wanneer we duidelijke data hebben over de problemen waar meisjes wereldwijd mee kampen, dat er nuttige analyses kunnen worden gemaakt en discriminatie kan verdwijnen.

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vraagt al sinds elf oktober 2012 ieder jaar aandacht voor de ontwikkeling van meisjes. Op Wereldmeisjesdag focussen ze erop dat meisjes overal ter wereld naar school moeten kunnen gaan, vrij van geweld kunnen leven en dezelfde kansen krijgen als hun broertjes.

Er zijn zwarte gaten in de databank van informatie specifiek gericht op jonge meisjes.

Dit jaar staat data centraal. Cijfers en data zeggen niet alles, maar ze zeggen wel veel én ze zijn nuttig in de strijd voor een beter beleid voor meisjes in probleemgebieden. ‘Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts For Girls’ heet het jaarthema voluit. Dankzij dataverzameling en gerichte studies wordt het gemakkelijker om de urgente problemen, uitdagingen en kansen te identificeren en analyseren. Volgens de VN is er momenteel een gebrek aan concrete cijfers en studies. ‘Er zijn zwarte gaten in de databank van informatie specifiek gericht op jonge meisjes. Die moeten opgevuld worden en gebruikt worden om een beter en meer doelgericht beleid op te stellen.’

Het opvolgen van problemen en de vooruitgang verlopen veel vlotter dankzij correcte data en ook de communicatie rond de problematiek is doeltreffender. Unicef hoopt door de missing links in de onderzoekswereld op te vullen eindelijk discriminatie tegen meisjes de wereld uit te helpen. Ze wijzen er ook op dat ook jongens er wel bij varen door meisjes te emanciperen en gelijkheid tussen jongens en meisjes te bewerkstelligen.

Waarom is Wereldmeisjesdag anno 2016 nog nodig?

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt er telkens de vraag gesteld: ‘Is dit nog wel relevant?’ Helaas bestaat zo’n dag omdat die inderdaad nog steeds relevant en broodnodig is. Zo ook Wereldmeisjesdag. Meisjes zijn nog steeds wereldwijd een kwetsbare groep die te kampen krijgt met discriminatie, die gestoeld is op eeuwenoude tradities en mythes. Dat kan gaan van besnijdenis tot uitgehuwelijkt worden op jonge leeftijd of geweerd worden uit een klaslokaal omwille van menstruatie. Maar ook dichter bij huis worden meisjes vaak gesocialiseerd dat ze minder goed zijn in wiskunde, maar wel heel goed kunnen zorgen voor mensen of dat ‘sporten als een meisje’ in de volksmond betekent dat ze minder goed zijn in sport.

Lees de volgende artikels om te beseffen dat de Verenigde Naties met recht en rede de aandacht vestigen op meisjes:

Video: Hoe besnijdenis een meisje haar stem ontneemt

Een beetje sterven: ‘Meisjes leren zichzelf al te vaak om in stilte te lijden’

Video: fictief bordspel leert meisjes over het glazen plafond

Tot mijn wiskundeleraar zuchtte: ‘Gaan we het dan echt aan het meisje moeten vragen?’

Hoe het taboe rond menstruatie de educatie van meisjes tegengaat

Nepalese meisjes tonen alles wat ze niet mogen tijdens hun menstruatie

Prins Harry in Nepal: ‘We moeten meisjes eindelijk dezelfde kansen geven als jongens’

Hoe tienermeisjes zichzelf als toekomstige leiders onderuit halen (en 6 tips om dat tegen te gaan)

Kortfilm stelt seksisme en seksueel geweld aan de kaak: ‘Liefste papa, laat jongens me geen hoer noemen’

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content