Wereld Toilet Dag: doorbreek het taboe, toiletten redden levens

Badkamer © iStock

Op 19 november vieren we niet alleen Internationale Mannendag, maar ook World Toilet Day. Op die dag vestigen de VN de aandacht op de 2.4 miljard mensen die zonder toilet leven.

Leven zonder sanitaire voorzieningen heeft een grote impact op mensen. Het thema van Wereld Toilet Dag dit jaar is daarom ’toiletten en jobs’. Toegang tot propere wc’s heeft een grote invloed op de economie van een streek en beïnvloedt de gezondheid en waardigheid, voornamelijk die van meisjes en vrouwen, op een cruciale manier. Een land in ontwikkeling heeft er alle baat bij om hygiënische sanitaire voorzieningen voor alle inwoners te hebben. Het doel is dit te verwezenlijken tegen 2030.

Beeld je eens in dat je zowel thuis als op je werk geen toilet hebt? Mensen in landen waar dit het geval is eten en drinken vaak zo min mogelijk terwijl ze aan het werk zijn of op school zitten om te vermijden dat ze hun behoefte moeten doen in onveilige omstandigheden. Hun energielevels zijn laag, ze worden vaker ziek en hebben meer risico om aangerand of aangevallen te worden.

De VN en haar partners verspreiden daarom de boodschap dat toiletten mensenlevens redden, de productiviteit van een landverhogen, jobs creëren en de economieën doen groeien.

De cijfers en feiten

  • 2.4 miljard mensen leven zonder hygiënische sanitaire voorzieningen.
  • Een op de tien mensen heeft geen andere mogelijkheid dan zijn of haar behoefte in het openbaar te doen.
  • Diarree, veroorzaakt door onhygiënische sanitaire voorzieningen en onveilige watertoevoer, doodt ieder jaar 315.000 kinderen.
  • Ziekte-overdracht op het werk, voornamelijk veroorzaakt door onhygiënische wc’s, is de reden voor 17% van de sterftegevallen gerelateerd aan het professionele leven van het slachtoffer.
  • Er wordt geschat dat het dalen van productiviteit omwille van ziekte veroorzaakt door een gebrek aan sanitaire voorzieningen landen een verlies van 5% aan Bruto Binnenlands Product (de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen) kost.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content