Wereld Fetisjdag: kent u deze 10 fetisjen al?

© Thinkstock

Je kan het zo gek niet bedenken of iemand op deze wereld is erdoor geobsedeerd. Ter ere van de Internationale Fetisjdag verzamelen we tien al dan niet bizarre kledingstukken en lichaamsdelen waar mensen weleens warm van durven worden, zowel binnen als buiten de slaapkamer.

Je kan het zo gek niet bedenken of iemand op deze wereld is erdoor geobsedeerd. Ter ere van de Internationale Fetisjdag verzamelen we tien al dan niet bizarre kledingstukken en lichaamsdelen waar mensen weleens warm van durven worden, zowel binnen als buiten de slaapkamer. Neuzen

Voor sommigen staat de neus niet alleen centraal in hun gezicht, maar ook centraal in hun leven. Zowel ‘perfecte’ neuzen als neuzen van een groot formaat, met een bobbel of met een krullende tip kunnen hen wild maken. De seksuele fetisj voor neuzen heet ‘nasofilie’. Dat zoiets bestaat, verbaast niemand minder dan psychoanalyticus Sigmund Freud. De Oostenrijker noemde de neus al in de 19e eeuw een ‘fallussymbool’.

Haar

Geen klassiekere verleidingsfactor dan weelderige lokken. In bepaalde delen van de wereld bedekken vrouwen hun haar zodra ze de vrijgezellenmarkt verlaten, zodat ze geen erotische signalen meer sturen naar mannen en geen ongewenste lusten opwekken. Ook voor deze fetisj wist Freud trouwens een woordje uitleg te geven. Volgens de psychoanalyticus stond het knippen van lang haar bij vrouwen symbool voor castratie. De man – de kapper in dit verhaal – zou dan ook een zekere dominantie voelen.

Uniformen

Playboy bunnies, verpleegsters, politieagenten, schoolmeisjes, brandweermannen: uniformen als deze zijn alomtegenwoordig. Ze maken het rollenspel dan ook gewoon net dat tikje geloofwaardiger.

Een populair maar controversieel uniform is het naziuniform. Dat kwam sterk op de voorgrond in de film ‘The Night Porter’ (1974), waarin Charlotte Rampling topless het podium betreedt met laarzen, een broek en een pet van het typische SS-uniform. Verschillende sterren kopieerden deze weinig verhullende outfit, zoals Madonna in haar video voor ‘Justify My Love’ en Lady Gaga in haar video voor ‘LoveGame’. In de fetisjwereld bestaat de consensus dat ‘nazi chic’, zoals de SS-stijl wordt beschreven, kan zolang expliciete symbolen de uniformen niet sieren. Verschillende sm-clubs laten de uniformen dus wel toe, maar verbieden het swastikateken.

Tranen

Niet elke man rent de kamer uit wanneer zijn geliefde in tranen uitbarst. Voor sommigen onder hen is zo’n emotionele uitbarsting als het ware het uitgelezen moment om zichzelf en zijn partner aan het bed te kluisteren. Deze fetisj, ook wel ‘dacrofilie’ genoemd, kan uit de hand lopen. Tranen kunnen het gevolg zijn van blijdschap, maar eveneens van groot verdriet en intense pijn. Het is dan ook een fetisj die erg populair is bij sadisten.

Kousen

Het iconische beeld van Mrs. Robinsons in nylonkousen gehulde benen en een watertandende Dustin Hoffman op de achtergrond: geen mens die ooit ‘The Graduate’ (1967) keek, zal de scène vergeten. De belofte van een vrouw die tergend langzaam haar nylonkousen ontrolt en beetje bij beetje haar blote huid prijsgeeft, is niet voor niets een populaire manier om het publiek te stimuleren.

Voor mensen met een kousenfetisj is het echter vaak niet alleen de striptease, maar ook de kous op zich die prikkelt. Er wordt beweerd dat dat te maken heeft met geur: de feromonen die in de kous zitten, kunnen mensen aantrekken. Als iemand op jonge leeftijd die aantrekking heeft ervaren, kan dat effect doorwerken op andere kousen van gelijkaardig kaliber in het volwassen leven.

Opvallend is dat de voorkeur voor kousen mee evolueert met de mode. Zo houden mensen geboren in de jaren 50 en 60 erg van nylonkousen, terwijl mensen geboren in de jaren 70 eerder voor kniekousen gaan.

Jeans

Wat voor de ene alledaagse casual wear is, is voor de ander een instant stimulans. Jeans, bijvoorbeeld, kan iemands sex appeal in één klap verhogen. En hoe nauwer die aansluit, hoe beter. Jeans met stretch en zonder achterzakken scoren dan ook beter dan de baggy exemplaren. Jeansfetisjisten leggen behoorlijk wat creativiteit aan de dag, met onder meer modellen die van voor tot achter opengeritst kunnen worden.

Schoenen

Voor menig vrouw en menig man is een grote interesse voor schoenen – in of aan de voet – niets uitzonderlijks. Het idee van ‘sexy’ hoge hakken is wijdverspreid en wordt in films, tv-series en magazines steeds opnieuw bevestigd. Retifisme, zoals de voorkeur wordt genoemd, is doodgewoon. Toch kan zo’n gewone voorkeur soms heel extreem uitdraaien. In de ‘Sex and the City’-aflevering ‘La Douleur Exquise’ kreeg Charlotte zo te maken met een schoenverkoper die haar trakteerde op peperdure schoenen. Zodra ze merkte dat hij zijn seksueel hoogtepunt bereikte terwijl ze de schoenen paste, maakte ze korte metten met de verstandhouding.

Voeten

Een voetenfetisj, ofwel podofilie, is niet hetzelfde als een schoenenfetisj. Bij de schoenenfetisj gaat de aandacht naar het object, bij de voetenfetisj naar de voet zelf. De aanraking, massage, vorm, geur en versiering van de voet, om precies te zijn. Voeten bewonderen in of uit de slaapkamer is bijzonder gegeerd. Maar liefst 15% van de mensen laat zich erdoor verleiden. Daar kan je bekende figuren als kunstenaar Andy Warhol, zanger Elvis Presley en drama queen Johann Wolfgang von Goethe bijrekenen. Of een voetenfetisj helemaal onschuldig is, laten onderzoekers in het midden. Volgens bepaalde studies zou de fetisj SOA’s sneller helpen verspreiden. Waarom dat zo zou zijn, is niet helemaal duidelijk, maar in de 16e en 19e eeuw traden de syfilisepidemie en grote voetenpopulariteit alleszins tegelijkertijd op.

Bont, latex en leer

Catwoman draagt latex, de Black Widow zweert bij leer en Anna Wintour verkiest bont. Met hun voorliefde voor een bepaald materiaal staan deze drie superheldinnen lang niet alleen, want in de fetisjwereld wordt er volop mee geëxperimenteerd. Bij leer en latex is de associatie met sm snel gemaakt, bij bont wat minder. Toch is het de man aan wie sadomasochisme de naam dankt die voor het eerst over een bontfetisj schreef. Leopold Ritter von Sacher-Masoch, een Oostenrijkse schrijver, pende in 1870 zijn bedervaringen met het materiaal neer in het boek ‘Venus in Fur’. Na de publicatie liet zijn overstap naar het sadomasochisme niet lang op zich wachten.

Oksels

Het idee dat sommige mensen ongewassen en ongeschoren oksels aantrekkelijk vinden, doet in bepaalde regio’s de wenkbrauwen fronsen. In Singapore, bijvoorbeeld, werd een man tot 14 jaar cel en 18 stokslagen veroordeeld omdat hij talloze vrouwen ongevraagd besnuffelde onder hun armen. Toch is de fetish – ook wel ‘maschalagnie’ – op zich niet zo vreemd. Net als kousen en voeten bevat okselhaar ‘sekshormonen’, namelijk feromonen. Daarom komt het veel vaker voor in landen waar vrouwen minder de gewoonte hebben om zich te ontharen.

Lene Reynaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content