Weg met de tampontaks!

© iStock

Het 6% btw-tarief dat geldt voor basisproducten is niet van toepassing op producten voor intieme hygiëne. Totaal onlogisch! Daarom roept TestAankoop op om de petitie van het collectief “Belgisch en Regelvrij” te ondertekenen, om de btw op intieme-verzorgingsproducten tot 6 % te doen dalen.

Gedurende haar hele vruchtbare leven is een vrouw aangewezen op producten voor intieme hygiëne, of ze dat nu willen of niet! Ze zijn even basic als voeding of toiletpapier en toch ziet de overheid dat anders.Op producten zoals maandverband en tampons wordt 21% btw geheven, zoals voor luceproducten.

In 2006 werd al een eerste keer een wetsvoorstel ingediend om het btw-tarief voor dezer producten te verlagen. Onbegrijpelijk maar waar: het werd niet goedgekeurd.

Onlangs bracht volksvertegenwoordiger Nawal Ben Hamou de kwestie opnieuw onder de aandacht. Ze noemde de zogenaamde “tampontaks” discriminerend en benadrukte dat deze producten simpelweg noodzakelijk zijn omwille van de hygiëne en de volksgezondheid.

Zowel in Engeland als in Frankrijk vallen producten voor intieme hygiëne wel onder het verlaagde btw-tarief, al heeft dat bij onze zuiderburen ook eerst heel wat protest gekost.

Producten voor intieme hygiëne zijn trouwen niet de enige basisproducten die tegen alle logica in als luxeproducten worden belast. Ook zeep en brilleglazen vallen bijvoorbeeld onder dit tarief. Om nog te zwijgen van de elektriciteit waarop sedert 1 september van vorig jaar eveneens 21% btw moet wordenbetaald.

De petitie

Het collectief “Belgisch en Regelvrij” berekende dat een verlaging van de btw op producten voor intieme hygiëne van 21 naar 6%, de totale btw-inkomsten van de staat met 0,002% zou doen dalen. Een peulschil voor de overheid, maar wel voelbaar binnen het gezinsbudget van heel wat mensen.

De petitie tekenen kan je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content