Weekendtip: Vincent Delbrouck en Nick Hannes in het Fotomuseum van Antwerpen

Animatrices in discotheek Pacha op Ibiza, die om beurten dansen in een zwembadje (2010) © Nick Hannes

In het Antwerpse Fotomuseum lopen momenteel twee tentoonstellingen die een bezoekje waard zijn. Wie de drukte van de kerstmarkten even wil ontvluchten, kan hier terecht voor humoristische, poëtische, maar ook wrange beelden.

Voor het derde jaar op rij biedt het FoMu ruimte aan jonge Belgische fotografie. Vincent Delbrouck presenteert dit jaar zijn nieuwste project Dzogchen, waarvoor hij tussen 2009 en 2014 verschillende reizen naar de Himalaya ondernam. De fotograaf dompelde zich tijdens deze reizen onder in de filosofie van het Boeddhisme en laat de omgeving zijn beeldtaal dicteren.

De titel van de expo, Dzogchen, is een term uit de Tibetaanses boeddhistische filosofie. Het staat voor het aanvaarden voor de werkelijkheid zoals die is. Mooi of lelijk, goed of slecht, hoe het ook zij, het wordt aanvaard.

De expo van Delbrouck is een poëtische reflectie op de Himalaya. Het is een ode aan de schoonheid van eender welke plek, een pleidooi voor een wereld zonder onderscheid.

Voor de tentoonstelling Mediterranean.The Continuity of Man van Nick Hannes trekken we naar de landen rond de Middellandse Zee. De fotograaf toont ons een regio vol humor en tragedie. Het Middellandse Zeegebied werd tweeduizend jaar geleden eengemaakt onder het Romeinse Rijk, maar is nu een strijdtoneel. Hedendaagse thema’s zoals migratie, urbanisatie en massatoerisme worden belicht.

Beide tentoonstellingen zijn nog te bezichtigen tot 01/02/2015. Surf voor meer info naar de website van het FoMu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content