Wat lachen met je lijf doet

© REUTERS

Op dagen als gisteren staat het huilen ons nader dan het lachen. Maar het is vooral belangrijk om de moed niet te verliezen en een glimlach toe te laten. Een lachbui heeft een goede invloed op ons lijf.

Gemiddeld lachen we 17 keer per dag, we zijn bovendien de enige wezens op deze aardbol die het kunnen. Het is een leuke bezigheid, maar het heeft heel wat voordelen voor onze gezondheid. Dus lachen is echt wel gezond. Deze video van Business Insider legt uit wat er met onze hersenen en ons lijf gebeurt wanneer we lachen. Heel wat delen van onze grijze massa worden ingeschakeld wanneer iemand ons een mopje vertelt.

Onderzoekers van de universiteit van Maryland hebben ontdekt dat lachen een goede invloed heeft op je bloedvaten, het kans zelfs de kans op een hartaanval verkleinen. Daarnaast veroorzaakt lachen ook een hoger aantal antilichamen in je lijf, zodat je immuunsysteem erop vooruitgaat.

Een ander onderzoek toonde volgens Bustle aan dat patiënten die voor een kleine, pijnlijke handeling naar humoristische programma’s keken, minder pijn ervoeren dan de patiënten die gewoon een natuurdocumentaire te zien kregen.

Andere fysieke – minder nuttige – gevolgen van lachen zijn betraande ogen, want je traankanaaltjes worden geactiveerd, en een kortademig gevoel, aangezien je strottenhoofd dichtgaat. De spieren, die niet nodig zijn bij het lachen, krijgen tijdelijk minder goede impulsen. Dit verklaart onhandigheid, zoals het laten vallen van wat je in je handen hebt, tijdens een lachbui.

Bovendien werkt lachen aanstekelijk, dus wanneer er een lachbandje speelt tijdens een sitcom zal je meer geneigd zijn om ook te beginnen giechelen. Het geeft ook een soort van veilig, verbonden gevoel. Wanneer je in een grote groep een ervaring meemaakt, zal de eerste luide lach een golf van opluchting veroorzaken. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content