Wat je moet weten voor je een dier adopteert

© iStock

De Belgische asielcentra bieden opvang aan onfortuinlijke katten, honden en andere (huis)dieren die wegens omstandigheden geen thuis (meer) hebben. Daar wachten ze geduldig op een nieuw baasje terwijl ze verzorgd worden door de asielmedewerkers. Denk je erover een asieldier te adopteren? Misschien heb je wel je hart verloren aan één van de dieren uit onze slider? Lees dan eerst even dit!

Besef dat je een levend wezen in huis haalt met specifieke noden. Naast voorzien in basisbehoeftes als voeding, beweging, slaapplaats, hygiëne en liefde is het belangrijk om te weten dat ieder dier een eigen karakter en dus soms ook een eigen willetje heeft. Bovendien hebben asieldieren een verleden dat voor sommigen niet altijd even rooskleurig was. Hierdoor kunnen sommige beestjes in het begin wat schuchter zijn of staan ze wantrouwig tegenover andere dieren. Daarom is het van het grootste belang dat je je nieuwe huisdier niet enkel kiest op basis van een foto.

Spreek altijd grondig met de asielmedewerker, die je maar wat graag van alle informatie zal voorzien. Weet ook dat jij op datzelfde moment aan een screening onderworpen wordt. Een buitenkat of grote hond adopteren terwijl je op een klein appartement zonder buitenruimte woont? Een wantrouwige kat in huis nemen terwijl je zelf al drie poezen hebt? Een hond met een woelig verleden adopteren terwijl je nog nooit eerder een hond hebt gehad? Weet dat asielcentra niet van hun dieren “af willen”: ze gaan op zoek naar een zo goed mogelijke thuis en een zo geschikt mogelijk baasje voor de dieren die onder hun hoede zijn geplaatst. Dat wil dus ook zeggen dat ze soms een adoptie kunnen weigeren wanneer ze weten dat jouw leefsituatie en het karakter van het dier bijvoorbeeld niet samengaan.

Wie adopteert geeft een dier een tweede (of voor sommige beestjes zelfs derde of vierde) kans op een mooi leven. Doe er dan ook alles aan om die verwachting waar te maken. Neem geen dier in huis omdat je kinderen erom zeuren – de kans is groot dat de nieuwigheid er na twee weken af is en jij opdraait voor de avondlijke wandeling of het schoonmaken van de kattenbak. Geef zeker ook nooit een dier cadeau, zelfs al is de ontvanger een grote dierenvriend, en adopteer ook geen beestjes omdat je het “zo zielig vindt”. Een huisdier is een extra gezinslid en dus het in huis halen van een harige vriend moet een even weloverwogen keuze zijn als eender welke andere beslissing omtrent gezinsuitbreiding. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content