Wat je misschien nog niet wist over woestijnfestival Coachella

Van het niet-zo-gemoedelijke ontstaan van het festival tot wegvliegende opblaasdieren: de geschiedenis van Coachella is minstens zo rijk als de gemiddelde celebrity die er rondloopt. Een overzicht.

Coachella ontstond uit een ruzie

Het festival ontstond uit een vete tussen Pearl Jam en Ticketmaster. Die eersten beschuldigden Ticketmaster er namelijk van een monopolie te hebben op de verkoop van kaartjes, en dat zou in het nadeel spelen van de festivalganger én de artiesten. In een ultieme verzetsdaad zocht de band een locatie op die nog geen contract had met Ticketmaster, waardoor ze helemaal moesten uitwijken naar Empire Polo Grounds in Indio. Op 5 november 1995 speelden ze daar een concert dat uiteindelijk het startschot voor Coachella zou betekenen.

Je kan alles gewoon streamen

Tickets voor Coachella, het is niet voor iedereen weggelegd. Je bent al gauw 350 euro kwijt, en dan heb je enkel nog maar je tickets op zak. Gelukkig kan je het festival ook gewoon beleven van onder een fleece dekentje in de zetel. Elk optreden wordt namelijk gestreamd op de website van het festival. Je hebt zo niet alleen een beter zicht op de artiesten, maar blijft ook gespaard van brandende blaren op je voeten. Alleen maar voordelen, toch?

Beroemdheden vind je op privé-feestjes

Voor wie bereid is al eens wat dieper in de buidel te tasten om eindelijk met de Kardashians op de selfie te kunnen: reconsider. Veel van de beroemdheden hangen gewoon rond het festivalterrein, waar tal van exclusieve feestjes georganiseerd worden. Daar valt helaas enkel met een uitnodiging binnen te glippen.

I’m ready

Een foto die is geplaatst door Kendall Jenner (@kendalljenner) op

Coachella voor country-artiesten?

Na de afloop van Coachella wordt er een gelijkaardig festival voor country-artiesten georganiseerd op dezelfde locatie, genaamd Stagecoach Festival. Niet zo min, want met namen als Carrie Underwood, Eric Church en Luke Bryan kan je nu al van een geslaagde editie spreken.

Geen Coachella in 2000

In 2000 werd Coachella niet georganiseerd, omdat het een financiële domper te verwerken kreeg van de voorgaande editie. In 2001 kwam het festival terug in een licht aangepaste vorm, waardoor het maar één dag duurde.

Reünies op de festivalweide

Coachella staat gekend om bands terug samen te brengen. In het verleden betraden onder andere Siouxsie and the Banshees en Rage Against The Machine sinds lange tijd weer samen het podium. Dit jaar op het programma: een reünie van Guns ’n Roses en LCD Soundsystem.

Opblaaszwijn on the loose

Pink Floyd was fan van inflatables nog voor ze instagram domineerden. Tijdens hun set op Coachella in 2009 lieten ze een gigantisch opblaasbaar varken los op het publiek. Dat had dolle pret moeten worden, maar door een technisch mankementje vloog het zwijn gewoon weg, om twee dagen later te landen in een wijk in de buurt.

Ecologie ook belangrijk in de woestijn

Wat je misschien nog niet wist over woestijnfestival Coachella
© Coachella

Zelfs in het midden van de woestijn worden er op Coachella heel wat groene maatregelen getroffen. Zo werd er een reusachtige metalen dinosaurus neergezet waarin plastiek flesjes gegooid worden, zodat ze later gemakkelijker gerecycleerd kunnen worden. Daardoor is Recyclosaurus Rex een ware hit op de festivalweide. Ook carpoolen wordt door de organisatie heel hard aangemoedigd met initiatieven als Carpoolchella, en op het festivalterrein werden speeltuigen neergeplant waar mensen doormiddel van eigen inspanning hun telefoon kunnen opladen.

Tot 2004 nooit uitverkocht

Het festival was pas voor de eerste keer uitverkocht in 2004, toen Radiohead de hoofdact was. Als je nu voet wilt zetten op het terrein zal je een stuk sneller moeten zijn, want tickets vliegen in slechts enkele uren de deur uit.

Selfie sticks, paraplu’s en kinderwagens

Het idyllisch ogende festivalterrein nodigt ertoe uit, maar selfiesticks mogen niet mee op de weide. Met die maatregel oogstten ze heel wat kritiek, maar de organisatie zegt vooral veiligheid te willen garanderen. Ook toe te voegen aan het lijstje van vreemde-dingen-die-verboden-zijn-op-coachella: paraplu’s en kinderwagens. Wij zijn alvast benieuwd welke bizarre incidenten de aanleiding waren om deze maatregelen in het leven te roepen.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content