Waarom stress ook goed kan zijn

© iStock

Stress overvalt je soms op de meest vervelende momenten. Researchers van de Universiteit van Stanford hebben aangetoond dat niet zozeer stress ‘an sich’ slecht is, wij gaan er eerder op een foute manier mee om.

Kelly McGonigal, doctor in de psychologie aan Stanford, schreef het boek ‘The Upside of Stress’. Hierin vertelt ze waarom stress goed is voor ons en hoe we hier goed in kunnen worden. Het lijkt een tegennatuurlijke reactie, maar onderzoek heeft effectief aangetoond dat stress ook op een positieve manier kan gebruikt worden.

Eerder brachten we al het nieuws dat wie op zich veel zorgen maakt in afwachting van belangrijk nieuws beter kunnen omgaan met het uiteindelijke verdict. Het zit zo: in tegenstelling tot de mensen die allerlei trucjes proberen om hun gedachten te verzetten, zijn de stresskippen beter voorbereid op alle mogelijke scenario’s.

Gebruik de negatieve energie op een positieve manier

McGonigal bevestigt dit met haar theorie. ‘Het is belangrijk dat je het stressgevoel in je lichaam aanziet als een hulp.’ Wanneer je dus in een stressvolle situatie belandt, moet je het opgefokte gevoel omzetten in positieve energie. Laat het je niet verlammen. Je bent in de mogelijkheid om op eender welke manier om te gaan met de situatie, gebruik die kans dan ook. Het is eenvoudiger dingen uit te stellen of te beginnen drinken, maar dit kan net erg vervelende gewoontes creĆ«ren.

Een laatste belangrijke opmerking die we onthouden van McGonigal is dat je stress moet zien als iets waar iedereen mee te maken krijgt. ‘Een stressgevoel ervaren is niet het ultieme bewijs dat jij, en alleen jij, een crappy leven hebt.’ Het is belangrijk dat we de negatieve gevoelens omdraaien, want de voordelen op lichamelijk (betere gezondheid) en psychologisch vlak zijn niet te ontkennen. (AB)

Meer weten? Lees de Nederlandstalige vertaling van het boek. ‘Sterker met stress’ – Kelly McGonigal – 19.95 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content