Waarom steeds meer Deense vrouwen ervoor kiezen om solomoeder te worden

© iStock

In Denemarken is een op de tien baby’s die via een spermadonor werden verwerkt het kind van een alleenstaande moeder. Volgens de vrouwen zelf is deze trend mogelijk omdat er geen stigma bestaat. Solomoeders worden er aanvaard en gesteund door vrienden, familie en de overheid.

Er zijn steeds meer Deense solomoeders, of solomor zoals ze in Denemarken genoemd worden, volgens cijfers van fertiliteitsklinieken en spermabanken. Karin Erb, hoofd van het vruchtbaarheidslaboratorium verbonden aan het Universiteitshospitaal van Odense, legt aan The Guardian uit dat sinds single vrouwen vanaf 2007 gratis vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen krijgen, het aantal Deense solomoeders sterk omhoog is gegaan. ‘Iedere Deen kent wel een solomor of heeft weet van een single vrouw die zwanger probeert te geraken,’ licht ze toe.

Hoger opgeleide vrouwen

Ook spermabanken zien een stijging in de vraag van single, heteroseksuele vrouwen naar een spermadonor. De directeur van Cyros International vertelt dat maar liefst de helft van zijn klanten single vrouwen zijn. ‘Voornamelijk hoger opgeleide vrouwen tussen 31 en 45 komen bij ons aankloppen. We voorspellen dat tegen 2020, 70 procent van onze klanten single zullen zijn.’

‘Iedere Deen kent wel een solomor of heeft weet van een single vrouw die zwanger probeert te geraken.’

Papa’s welkom

Volgens een studie van het Universiteitshospitaal van Kopenhagen staan de solomoeders wel open voor een partner. Het onderzoek wees uit dat 90 procent van de ondervraagde vrouwen graag een kind wilden met een man en dat solomor worden plan B was. Twee derde van deze vrouwen had een relatie met een man en wilden zwanger worden, maar de mannen waren niet klaar voor het vaderschap.

‘Wanneer het duidelijk wordt dat hun partner geen kinderen wil of dat ze niet snel aan een partner zullen geraken, beslissen vrouwen steeds vaker om zelf het heft in handen te nemen,’ aldus universitair docent Lone Schmidt.

Wanneer het duidelijk wordt dat hun partner geen kinderen wil of dat ze niet snel aan een partner zullen geraken, beslissen vrouwen steeds vaker om zelf het heft in handen te nemen.

‘Ik vond geen man die kinderen wilde’

De 41-jarige therapeute Signe Fjord getuigt: ‘Ik droomde altijd van drie of vier kinderen, maar de man waarmee ik een relatie had toen ik begin dertig was, was niet klaar voor gezinsuitbreiding. Ik ontmoette andere mannen, maar zij bleken vooral geïnteresseerd in hun carrière of hun PlayStation. Ik begon de hoop te verliezen. Ik ben niet anti-mannen, ik hou net van mannen! Maar ik kon er gewoon geen vinden die kinderen wilde. Toen besliste ik dat ik het gewoon zelf zou doen, ouder worden.’

Ik ontmoette andere mannen, maar zij bleken vooral geïnteresseerd in hun carrière of hun PlayStation. Ik begon de hoop te verliezen.

Net zoals heel wat andere solomoeders dacht Signe na over adoptie en andere opties, maar koos ze uiteindelijk toch voor een spermadonor uit financiële en emotionele overwegingen. Een andere solomor, Tine Buur, vertelt dat er geen stigma bestaat rond single moeders in Denemarken. ‘Families bestaan in alle vormen en maten hier.’ Haar citaat is verre van een overdrijving. Onderzoekers toonden aan dat er maar liefst 37 verschillende soorten familietypes bestaan in Denemarken. Dat er 52 weken ouderschapsverlof worden uitgereikt na het krijgen van een baby en drie kwart van de kosten van kinderopvang betaald worden door de staat, draagt ook bij aan de groei in solomor.

Gelukkige kinderen

Is kiezen voor kinderen wanneer je een single moeder bent wel goed voor de opvoeding van deze kinderen? Volgens professor Susan Golombok wel. Zij deed onderzoek naar dit soort fenomenen aan de universiteit van Cambridge en kwam tot de conclusie dat alleenstaande moeders die er bewust voor kiezen om een kind te krijgen weinig problemen ervaren. Het clichébeeld van de ongelukkige single mom met een huilbaby is volgens haar gebaseerd op voorbeelden van vrouwen die ongewild single kinderen opvoeden.

‘Belangrijk voor het geluk van kinderen is de kwaliteit van de opvoeding en financiële en sociale steun.’

Volgens Golombok is het goed om kinderen zo snel mogelijk te vertellen dat ze verwerkt werden met sperma van een donor. ‘De psychologische gezondheid van kinderen van single moeders die ervoor kiezen om hun kind(eren) alleen op te voeden en die van kinderen die twee ouders hebben, is volgens studies dezelfde.’ ‘Wat belangrijker is voor het geluk van kinderen is de kwaliteit van de opvoeding en financiële en sociale steun,’ licht de professor toe.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content