Waarom sarcastische mensen slimmer zijn en jou slimmer maken

Wat sarcastische mensen al langer weten, wordt nu ook nog eens bevestigd door een studie van Harvard: gevat grollen is een teken van intelligentie.

via GIPHY

Zijn sarcastische mensen eigenlijk enorm slim? Yeah right. Nee, echt, serieus. Uit een studie van de Harvard Business School blijkt dat sarcasme de hoogste vorm van intelligentie is. De studie nam de cognitieve ervaringen van sarcastische mensen onder de loep en testte de gedragsmatige gevolgen om te onderzoeken of sarcasme een soort van dieper denkvermogen is. En dat blijkt te kloppen.

Conflict en creativiteit

De vierledige bevinding concludeert dat sarcastische mensen enerzijds meer conflicten veroorzaken (1), maar anderzijds stimuleren de sarcastische conversaties ook hun creativiteit (2). Zie je, het is niet zomaar hol grappen en grollen – er gaat veel denkwerk vooraf aan een goed geconstrueerde sarcastische opmerking. Het getuigt van een grote capaciteit tot abstract denken (3). De studie toonde bovendien aan dat sarcastische uitwisselingen tussen mensen die vertrouwd zijn met elkaar vooral die creativiteit verhogen, en niet het conflict (4).

Blootstelling aan sarcasme maakt mensen dus creatiever en stelt ze in staat probleemoplossend te denken. Conclusie: zelfs al ben je zelf geen sarcast, koester jouw sarcastische vrienden en collega’s. Ze maken je slimmer. Maar dat wisten zij al langer, hoor.(AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content