Waarom lopen we er graag bij als soldaten?
Van 13 tot 15 oktober organiseert het Brusselse Legermuseum een symposium over camouflage en ‘army style’ in de populaire cultuur. De Deense academicus Michael A. Langkjaer geeft er een lezing over camouflage in de muziekindustrie.
Van 13 tot 15 oktober organiseert het Brusselse Legermuseum een symposium over camouflage en ‘army style’ in de populaire cultuur. De Deense academicus Michael A. Langkjaer geeft er een lezing over camouflage in de muziekindustrie.
Langkjaer voert sinds 2007 onderzoek over rock military style aan het departement geschiedenis van de universiteit van Kopenhagen.
“Army style ontstond in de jaren zestig ongeveer gelijktijdig in de Verenigde Staten en Engeland. Eric Clapton droeg Britse legerjasjes in 1966. In Amerika waren er popgroepen als Paul Revere & The Raiders. Een uniform dragen is niet noodzakelijk rebels. Dat is een misverstand. Vaak is een uniform niet meer dan een efficiënte look. Jimi Hendrix droeg een huzarenjas omdat hij onzeker was over zijn talent. Neil Young, idem dito.”
“De legerstijl wordt natuurlijk ook geassocieerd met mannelijkheid. Meisjes houden van jongens in uniform. Er is een duidelijke erotische connotatie, maar nostalgie speelt ook mee, zie The Beatles op de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.”
“Camouflage is een geval apart. Daar vond ik twee aparte ontwikkelingen. De ene begint bij de groene parka’s van de Britse mods en leidt langs de combatbroeken van The Clash. Maar daarnaast maakt camouflage ook deel uit van de zwarte identiteit in Amerika. Rappers en hiphoppers begonnen camouflage te dragen in de late jaren tachtig. Een politiek statement, hoewel esthetiek ook een rol speelt. Het mag misschien niet politiek correct klinken, maar: historisch dragen de zwarten graag contrasterende, sterke kleuren. Je kunt die voorkeur traceren tot in het West-Afrika van de zestiende eeuw.”
“Camouflage kan ten slotte ook een zeker feminisme uitdrukken. Zoals in de video voor Survivor van Destiny’s Child. In dat geval staat camouflage voor female empowerment, voor een nieuw feminisme.”
Meer informatie over de camouflagetentoonstelling vindt u op de website van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel.
Jesse Brouns
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier