Waarom deze vrouw een valse echografie postte op Facebook

© iStock
Annelien Boens

En komt er snel een tweede kindje? Ik zou niet te lang wachten, lag het aan mij. Maar het ligt niet aan jou, het is een persoonlijke keuze. Dit was ook wat de Amerikaanse schrijfster Emily Bingham frustreerde toen ze een random echografie postte om haar punt duidelijk te maken.

En, zijn jullie al aan het oefenen? Jullie zijn toch al bijna twee jaar samen, wanneer komt de baby? Je bent nu toch al op een mooie leeftijd, dus een baby zou wel passen. Een goed jaar geleden waren dat zinnen die regelmatig tegen mij werden uitgesproken. Ik heb het geluk gehad om nooit geconfronteerd te zijn met een miskraam, eindeloos hopen op streepjes op de predictor of een partner die het niet ziet zitten. Ondertussen is onze dochter er, met alles erop en eraan, en de vragen voor een tweede beginnen al te rijzen.

‘Het zijn uw zaken niet!’

Vorige week postte de Amerikaanse schrijfster Emily Bingham een echografie die niet de hare was op Facebook. ‘Nu ik jullie aandacht heb, wil ik jullie even melden dat de voorplantingsplannen en -keuzes van mensen echt jullie zaken niet zijn’, start ze haar Facebookcomment. ‘Voor je een pasgetrouwd koppel overlaadt met babyvragen of je vrienden gaat stalken met vragen of ze al aan een broertje of zusje denken, denk eens goed na. Voor je een vriendin die dertig-en-nog-wat is gaat vragen wanneer zij aan kinderen zal beginnen, denk eens goed na. Stop gewoon met dit soort vragen.’

En Bingham heeft meer dan gelijk. Je weet nooit wat voor verhaal erachter schuilt. Wie weet is dat pasgetrouwde koppel al een hele poos aan het proberen, talloze IVF-pogingen zonder geluk. Wie weet hebben jouw vrienden voorlopig echt geen behoefte aan een tweede kind omdat het eerste een druk exemplaar is dat hen helemaal opslorpt. Wie weet heeft die vriendin al een pijnlijk miskraam achter de rug. Hoe bezorgd of enthousiast je als buitenstaander ook wilt zijn, hou jezelf erbuiten.

Laat hen zelf initiatief nemen

Als iemand je wilt inlichten over hun babyplannen, dan zullen ze het je heus wel vertellen. Ben je een nieuwsgierig zieltje? Slik je vragen dan in, want je weet nooit hoe hard je iemand ermee zult kwetsen of welke pijnlijke wonden je openrijt. Een schijnbaar simpele vraag kan veel leed teweegbrengen.

Om nog even verder te gaan op het gehele babythema: het zien van een bollende buik geeft je ook nog niet het recht om eens je zegje te doen. Toekomstige moeders hebben echt geen boodschap aan random meningen. Net zoals bij babyplannen, zullen moms-to-be je ongetwijfeld wel zelf aanklampen om tips te vragen.

En dan zwijg ik (voor ik aan een hele rant begin) nog maar over de ongevraagde commentaren over het na de zwangerschap nog steeds aanwezige buikje en de afwezige fysieke conditie. Het zijn je zaken niet. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content