Waar of onwaar? Vier hardnekkige mythes over Japan ontrafeld

The Little Deity, een werk uit de fototentoonstelling over Japanse katten in de Ibasho Gallery © Naoyuki Ogino

Er bestaan te veel veralgemeningen rond Japan en zijn cultuur, meende japanoloog Luk Van Haute. In een nieuw boek helpt de schrijver enkele Japanmythes de wereld uit.

In Japan heeft iedereen gekke hobby’s.

Van Haute: “In programma’s over Japan werkt men steevast met dezelfde aanpak. Er wordt gezocht naar de meest bizarre verhalen die ze kunnen vertellen. Leden van een club die samen mos bestuderen of mannen die opblaaspoppen verzamelen: hoeveel Japanners houden zich daar effectief mee bezig, denk je? Dat gaat over een uiterst klein deel van de bevolking. Daar mag je geen algemene theorieën op bouwen.”

Alle Japanners leven in harmonie met de natuur.

“Een groot deel van de Japanners woont in steden en heeft een druk professioneel leven. Zo druk dat de meerderheid zelden of nooit in de natuur komt. Wanneer bij ons plots aandacht komt voor shinrin-yoku, beter bekend als bosbaden, lijkt het alsof Japanners massaal het bos in trekken en bomen omhelzen. Ik denk dat de gemiddelde Vlaming meer in de natuur komt dan een inwoner uit pakweg Tokio.”

Op vlak van technologie loopt Japan ver voor op ons.

“Het land wist zijn hoogtechnologische imago sinds de jaren tachtig uit te bouwen, maar eigenlijk is die voorsprong relatief. Dit is niet op alle terreinen zo. Zo zijn ze relatief laat smartphones beginnen gebruiken en hebben ze nog lang gebruik gemaakt van faxtoestellen. Eenmaal ze de ‘klik’ maken, gaat ze echter snel in een hogere versnelling. Neem nu hun hoogtechnologische toiletten: daarbij evolueerden ze op korte tijd van een gat in de grond naar westerse wc’s met een schepje erbovenop.”

In Japan is iedereen dol op katten

De fascinatie van Japanners voor katten is geen verzinsel. Naast bekende Japanse katten als Hello Kitty duiken de dierne ook op in eeuwenoude mythes en folklore. Voor The Neko Project plaatsten verscheidene Japanse fotografen dan ook een kat voor de lens. Het resultaat werd gevundeld in een kattenfotoboek en een reeks tentoonstellingen, waaronder eentje in de Ibasho Gallery in Antwerpen.

Japan, schetsen uit het leven, Luk Van Haute, Lannoo, 24,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content