Vrouwenraad: ‘Vrouw oorzaak noemen van dalend aantal ondernemers is dinosaurusmentaliteit’

Magda De Meyer (l) en Viviane Teitelbaum (r) tijdens een ceremonie voor 'PeaceWomen 2014' © BELGA

“De uitspraken van Huts over vrouwen zijn vreselijk en bevestigen zijn reputatie van dinosaurus”, dat zegt Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer. Ze reageert daarmee op het interview met Katoen Natie-CEO Fernand Huts in het weekblad Trends van woensdag. Daarin beweerde hij dat de vrouw de oorzaak is dat er vandaag minder ondernemers zijn in België.

De uitspraken van Huts deden woensdag heel wat stof opwaaien. De CEO stelt vast dat veel mensen wel willen ondernemen, maar dat ze dat nog te weinig doen. “Dat ligt minstens gedeeltelijk aan de rol van de moderne vrouw”, zegt Huts. “Ze zijn veeleisender geworden. Een man moet mee instaan voor het huishouden, thuis zijn, meegaan op citytrip, skiverlof, en liefst nog verlof hebben in de krokus- en paasvakantie, in het groot verlof, met Allerheiligen en tussen kerst en nieuw. Begin dan maar als ondernemer”, foetert hij. “Quality time together komt vóór geld verdienen”.

Dinosaurusmentaliteit

De Meyer is niet te spreken over de “dinosaurusmentaliteit” van de topondernemer. “Fernand Huts zit vast in het ouderwetse kostwinnersmodel, met de vrouw aan de haard en de man aan het werk”, zegt ze. Voorts noemt De Meyer de uitspraken “uit de lucht gegrepen”. “Studies en cijfers tonen telkens opnieuw aan dat mannen veel meer dan vroeger juist vragende partij zijn om meer betrokken te worden bij het huishouden en het gezinsleven, bijvoorbeeld door ouderschapsverlof op te nemen”, luidt het.

“Ik hoop dan ook dat er snel andere stemmen in het bedrijfsleven zullen opstaan, om de ideeën van mijnheer Huts te ontkrachten”, besluit De Meyer. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content