Vrouwen van Vlaanderen

De tentoonstelling ‘Vrouwen van Vlaanderen’ belicht de sterke vrouwen uit de middeleeuwse geschiedenis van Vlaanderen.

Op 8 maart is het internationale vrouwendag met als centraal thema ‘de toekomst’. Sterke vrouwen zijn van alle tijden. Maar we kunnen niet werken aan de toekomst als we geen weet hebben van het verleden. De steden Roeselare, Kortrijk en Brugge slaan daarom de handen in elkaar voor het project ‘Vrouwen van Vlaanderen’, een originele tentoonstelling over het graafschap Vlaanderen tussen de 9e en 16e eeuw waarbij sterke vrouwen en hun verhalen centraal staan. Ze loopt vanaf 15 mei.

De middeleeuwse geschiedenis van Vlaanderen is niet het meest ‘sexy’ onderwerp. De drie steden zochten daarom naar een originele invalshoek voor een overzicht van zeven eeuwen Vlaamse geschiedenis. Geschiedenis is bijna altijd een mannenaangelegenheid. Het leek voor de organisatoren het ideale moment om het verhaal van de vrouwen, gravinnen en gravendochters te belichten. Fotografe Lieve Blancquaert kreeg de opdracht haar visie te geven op de zeventien Vlaamse vrouwen die tijdens de expositie centraal staan. Ze castte actrices die model staan voor de vrouwen uit het verleden. De vrouwenportretten vormen een rode draad doorheen de tentoonstelling, ze vertellen het echte verhaal van de Vlaamse vrouwen. De vrouw in de politiek met bijvoorbeeld Johanna van Constantinopel en Maria van BourgondiÔ. Vrouwen speelden ook een belangrijke rol bij cultuur en religie. Gravinnen en gravendochters haalden troubadours naar Vlaanderen, lieten schrijvers de geschiedenis optekenen en trokken kunstenaars aan. Natuurlijk komen ook het huwelijk, de liefde en het moederschap aan bod. Zo krijgt de geschiedenis een menselijk gezicht.

Drie bijzondere historische locaties openen hun deuren voor de tentoonstelling. Het kasteel van Rumbeke, de Gravenkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk en de burcht van Male in Brugge.

Annelien Boens

‘Vrouwen van Vlaanderen’ van 15 mei tot 13 september / Informatie over tickets en openingsuren op www.vrouwenvanvlaanderen.be / Mogelijkheid tot dagarrangementen, rondleiding met gids en themadagen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content