Vrouwen rukken op in bedrijven

Zakenvrouwen © iStock

De raden van bestuur van de 126 bedrijven op de beurs van Brussel vervrouwelijken in sneltempo. Bijna een kwart van de in totaal 1.008 bestuurders is vrouw, schrijft De Tijd zaterdag. In 2014 was dat nog minder dan 20 procent, tien jaar eerder amper 6 procent.

De vervrouwelijking zet ook door in de lijst van machtigste bestuurders, die De Tijd opstelde door punten te geven naargelang de omvang van hun bedrijf en hun functie. Terwijl in de top 20 van 2014 één vrouw stond, zijn dat er nu vier. Het gaat om de gewezen zakenadvocate en Gimv-voorzitster Hilde Laga, Proximus-CEO Dominique Leroy, Melexis-topvrouw Françoise Chombar en Evelyn du Monceau, die onder meer bij UCB en Solvay mandaten heeft.

In cijfers

Acht beursgenoteerde bedrijven hebben een vrouwelijke CEO, negen een voorzitster van de raad van bestuur. Bij de vastgoedgroep QRF zijn de twee functies in handen van een vrouw. Een op de zes beursgenoteerde ondernemingen heeft nog altijd geen vrouwelijke bestuurder.

Een kwart is natuurlijk nog niet de helft en het glazen plafond is nog niet volledig opengebroken, maar het gaat de goede kant op in België. In ons land moeten raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven tegen 2017 voor minstens een derde uit vrouwen bestaan. Kleinere beursgenoteerde ondernemingen krijgen uitstel tot 2019.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content