Vrouwen raken maar niet in management openbare omroep

© Belga

Hoewel de VRT ernaar streeft met haar personeelsbestand de maatschappelijke realiteit van Vlaanderen te weerspiegelen, slaagt de openbare omroep er niet in om het streefcijfer van 33 procent vrouwen in het management te behalen. Integendeel: het aantal vrouwen in het management is zelfs gedaald ten opzichte van 2012.

Eind 2015 was 39 % van de 2.313 medewerkers van de VRT een vrouw, terwijl het streefcijfer 40 % is. Vooral voor technische functies stelden zich relatief weinig vrouwen kandidaat, zo stipt het jaarrapport aan. In het management was 22 % een vrouw, dat is meer dan tien procentpunt minder dan de beoogde 33 %.

Daling

Opmerkelijk is nog dat het aantal vrouwen in het management de afgelopen jaren gedaald is, al is diversiteit al enkele jaren een telkens terugkerende ambitie in de jaarrapporten van de VRT. In 2015 bedroeg het percentage vrouwen in het management 22,0 %, In 2013 was dat nog 30,4 procent.

Het Charter Diversiteit en de Beheersovereenkomst 2012-2016 stellen beide dat het personeelsbestand van de VRT diverser moet worden, maar van het jaar 2012 af daalde het aantal vrouwen in het management van de VRT van 30 naar 25 en 24 naar 22 procent.

De VRT geeft als commentaar mee in het Jaarverslag: “Het personeelsbestand evolueerde naar een meer diverse samenstelling wat betreft personen met een migratieachtergrond en personen met een beperking, al was de evolutie niet zo groot als gewenst. De man/vrouw-verhouding (zowel in het totaal personeelsbestand als in het management) evolueerde in ongunstige zin ten opzichte van de opgestelde normen. Om financiële redenen bouwde de VRT haar personeelsbestand af. Dat bemoeilijkte de instroom van personen met een migratieachtergrond, personen met een beperking en vrouwen.” (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content