‘Vrouwen moeten zich mannelijker gedragen voor hun droomjob’

© iStock

Een Amerikaanse studie doet heel wat stof opwaaien. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen mannelijke eigenschappen in de verf moeten zetten om een job binnen te halen in een door mannen gedomineerde omgeving.

Een Amerikaanse studie doet heel wat stof opwaaien. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen mannelijke eigenschappen in de verf moeten zetten om een job binnen te halen in een door mannen gedomineerde omgeving.

De studie werd uitgevoerd door professor Ann Marie Ryan van de Michigan State Universiteit voor het magazine ‘Psychology of Women Quarterly’, dat staat te lezen in Glamour. Het onderzoeksopzet was als volgt: een aantal vrouwen werd gevraagd om te solliciteren voor leidinggevende functies in door mannen gedomineerde sectoren, waarbij de ene helft haar vrouwelijke kwaliteiten en de andere helft haar mannelijke kwaliteiten moest uitspelen.

Onder vrouwelijke kwaliteiten werden eigenschappen als warmte en ondersteuning gerekend, onafhankelijkheid, ambitie en assertiviteit als mannelijke kwaliteiten. Het panel dat de sollicitanten moest ondervragen, bestond zowel uit mannen als vrouwen. Zij oordeelden dat eigenschappen die eerder worden toegedicht aan mannen beter waren voor een leidinggevende positie. Vrouwen die zich dominant en prestatiegericht opstelden maakten meer kans.

Discriminatie tegengaan

De onderzoekster, die zich verdiept in de discriminatie van onder meer vrouwen, zegt dus dat het zich mannelijker gedragen een effectieve strategie is. Volgens haar kunnen vrouwen hierdoor meer kans maken om tijdens een sollicitatieprocedure niet te snel afgedankt te worden en dus discriminatie tegengaan.

De resultaten van dit onderzoeken stuiten ons tegen de borst. Heel wat vrouwen zijn net als mannen erg ambitieus en prestatiegericht, terwijl vrouwen nog steeds worden afgebeeld als de zorgende figuur die geen harde tante mag zijn. We vinden het jammer dat in een samenleving anno 2014 de capaciteiten van mannen en vrouwen nog steeds zo lijnrecht tegenover elkaar geplaatst worden. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content