Vrouwen in Latijns-Amerika gaan snelst vooruit

© iStock

In geen enkele regio ter wereld gingen vrouwen er zo sterk op vooruit als in Latijns-Amerika. Het zijn vooral sociale programma’s als familiesubsidies en pensioenen die hun leven hebben verbeterd, zeggen de VN.

Deze week vond in Buenos Aires een internationale vrouwenconferentie plaats. Delegaties uit de hele wereld evalueerden wat er sinds de Wereldvrouwenconferentie van 1995 in Beijing is veranderd.Van alle regio’s ter wereld boekt Latijns-Amerika de meeste vooruitgang voor vrouwen. Dat zegt de Braziliaanse Luiza Carvalho, regionaal directeur van VN-Vrouwen.

Nergens anders dan in latijns-Amerika steeg het aantal werkende vrouwen zo snel: van 40 naar 54 %; al is dat nog altijd een eind verwijderd van het percentage werkende mannen, dat 80 % bedraagt. Volgens het rapport worden Latijns-Amerikaanse vrouwen 19 % minder betaald dan mannen; wereldwijd bedraagt die kloof 24 %. Wel besteden vrouwen er twee tot vijf keer zoveel tijd aan onbetaald werk als mannen.

Zuid-Amerika wordt steeds meer een paradijsje op aarde voor vrouwen.
Zuid-Amerika wordt steeds meer een paradijsje op aarde voor vrouwen.© iStock

Familiesubsidies en pensioenen

Die vooruitgang kwam er niet zozeer door een economisch beleid – integendeel zelfs – maar door een sociaal beleid. Carvalho: “Ook al was dat beleid niet noodzakelijk specifiek voor vrouwen bedoeld, het kwam hen uiteindelijk wel ten goede, rechtsreeks en onrechtstreeks.”

Voorbeelden zijn de familiesubsidies in Brazilië, Argentinië, Ecuador en Mexico. Of de verhoging van het minimumloon, waar vooral vrouwen van profiteren. Het verhoogt hun koopkracht, en dus hun beslissingscapaciteit en controle over sommige huishoudelijke zaken. Andere voorbeelden zijn de bescherming van informele arbeid en de invoering van (niet-contributieve) pensioenen, in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica en Mexico.

Vrouw als moeder

“Toch hebben die sociale programma’s het nadeel dat ze de rol van de vrouw als moeder benadrukken,” zegt Carvalho. “De vrouw moet de kinderen op school houden, ze moet hen laten vaccineren. Die voorwaarden verplichten de vader niet tot meer verantwoordelijkheid bij de opvoeding van zijn kinderen.”

“Van de 28 landen met de meeste vrouwenmoorden ter wereld, bevinden er zich 14 in Latijns-Amerika.”

Luiza Carvalho

“Alles we meer successen willen boeken, dan zal het beleid meer moeten focussen”, zegt Jessica Faieta, regionaal directeur van het VN-Ontwikkelingsprogramma. Ze pleit voor een tweede generatie van sociale programma’s. Die tweede generatie moet zich rechtstreeks richten op vrouwen die de sociale programma’s nu nog niet bereikt hebben. Ze denkt vooral aan boerinnen, inheemse vrouwen en vrouwen met Afrikaanse roots.

Het hele gezin

Bij vrouwen heeft sociale inclusie een sterke impact op de eliminatie van armoede. “Van de tewerkstelling van vrouwen en de verhoging van hun loon worden niet alleen zij beter, maar ook het hele gezin”, zegt Faieta.

Geen enkele regio telt zoveel vrouwelijke parlementsleden en vrouwelijke ministers

Grote uitdagingen voor Latijns-Amerika blijven de hoge moedersterfte en het geweld tegen vrouwen, zegt Carvalho. “Van de 28 landen met de meeste vrouwenmoorden ter wereld, bevinden er zich 14 in Latijns-Amerika.”Ze wijt dat onder meer aan een zeer sterke machocultuur en aan wettelijke obstakels waardoor vrouwen geen toegang hebben tot grond of krediet. Ook moeten vrouwen het economisch nog beter krijgen, zegt Faieta. Ondanks alle vooruitgang zijn het vooral vrouwen die werkloos zijn. En nog steeds krijgen vrouwen minder betaald voor hetzelfde werk.

Dilma Rousseff, de Braziliaanse presidente.
Dilma Rousseff, de Braziliaanse presidente.© Getty Images

Vrouwelijke staatshoofden

Ook politiek gingen de Latijns-Amerikaanse vrouwen erop vooruit, stelt het rapport. Elf landen voerden quota in. Geen enkele regio telt zoveel vrouwelijke parlementsleden (26 %) en vrouwelijke ministers (22 %).

(Fabiana Frayssinet / IPS )

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content