Astrid Vergauwe

Vraag het aan Astrid: ‘Mijn collega is een zeikerd’

Astrid Vergauwe Astrid is 27 jaar. Ze heeft geen idee hoe de wereld precies werkt, maar ze heeft er wel een duidelijke opinie over. En die deelt ze graag. Voor Knack Weekend lost ze maandelijks De Vele Vragen Van Het Leven op.

Iedere maand beantwoordt Astrid Vergauwe met de nodige West-Vlaamse nuchterheid uw levensvragen en helpt ze u door crisissen die ze zelf nog maar net doorworstelde. Vandaag: omgaan met lastige collega’s.

Hey Astrid,

Sinds kort hebben we een nieuwe collega op ons eiland en ik kan hem eigenlijk niet anders beschrijven dan ronduit lastig. In het begin viel het nog mee maar nu is zijn gedrag compleet ontspoord. Constant vitten en zagen, extreme betweterij en wispelturigheid en slijmen bij de bazen. Om nog maar te zwijgen over zijn obsessie met een of ander koolhydraat-arm dieet.

Ik weet dat iedereen zijn mindere kanten heeft, maar deze persoon is gewoon MOEILIJK. Wat doe ik hiermee? Of beter gesteld: hoe overleef ik mijn werkdag?

Groetjes, Karen

Deze template zal je helpen komaf maken met die vervelende collega

Dag Karen,

zoals ik het hier lees, zit je met een diepgeworteld en zeer gelaagd probleem. Het is duidelijk dat je collega een zeer misdeeld persoon is met een stevig curriculum gevuld met tekortkomingen en frustraties. Het is misschien niet netjes om iemand direct te veroordelen, maar laten we eerlijk zijn: hij is gewoon een lul. In normale omstandigheden zou ik aanraden om dit aan te kaarten met je bazen. Want ja, we zijn allemaal volwassen en we zijn allemaal in staat om een redelijk gesprek te voeren.

Maar als ik het zo lees, zijn we het stadium van ‘redelijk en volwassen zijn’ al lang voorbij. Deze situatie vraagt een hardere en doeltreffende aanpak. Daarom ben ik zo vrij geweest om constructief advies te formuleren voor je werkmakker. Het is een template die zowel zijn als jouw leven een pak aangenamer zal maken. Het enige wat je moet doen is het document (zie hieronder) af te printen en netjes te overhandigen aan desbetreffende collega.

“Beste Mr. …………………………

(Karen, ik wil gerust ‘Mr. Lul’ noteren maar dat is misschien niet de beste aanpak om dit dialoog op gang te treken? Noteer jij even zijn echte naam?)

Ik heb recent een klacht ontvangen van een van uw collega’s. Om haar anonimiteit te beschermen, zal ik naar haar ‘Aren’ noemen. Of ‘Kare’. Ja laten we voor ‘Kare’ gaan. Dus: uw collega ‘Kare’ heeft me recent gecontacteerd om te laten weten dat de samenwerking niet vlot verloopt. En met ‘niet vlot verlopen’ bedoel ik ‘zwaar emotioneel terrorisme’.

Omdat we van de proactieve soort zijn, willen we dit probleem graag grondig aanpakken. Daarom heb ik hieronder enkele werkpuntjes genoteerd die uw en ons leven een pak aangenamer zal maken.

  • Een stevig dosis Puppy Television kan nooit geen kwaad. Een uurtje of 3 per dag zou moeten volstaan.
  • Zeg geen ‘nee’ tegen alcohol, omarm het, koester het. Aperitiefjes maken het leven mooier.
  • Een solonaise is goed voor de ziel. Laat dat ongecoördineerd lichaam maar eens gaan.
  • Koolhydraten zijn de duvel niet. Niets vult dat lege gat in je hart zoals een degelijke Italiaanse pizza.
  • Hoe staat het met uw liefdesleven? Mag ik veronderstellen dat u nog single bent? (semi-) Kwalitatieve seks op een regelmatige basis werkt wonderbaarlijk tegen al die vieze frustraties.
  • Verhuis ook gerust uit de kelder van uw moeder. Dat helpt de zaak altijd.

En Mr. ………………………….., geen dank nodig want helpen doe ik graag.

Groetjes

Astrid”

Soms zijn er lastige mensen die het leven bijzonder uitdagend kunnen maken. Maar weet dat je met een beetje humor veel kan counteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content