Astrid Vergauwe

Vraag het aan Astrid: ‘Ik wil een trouw die niet te truttig is’

Astrid Vergauwe Astrid is 27 jaar. Ze heeft geen idee hoe de wereld precies werkt, maar ze heeft er wel een duidelijke opinie over. En die deelt ze graag. Voor Knack Weekend lost ze maandelijks De Vele Vragen Van Het Leven op.

Iedere maand beantwoordt Astrid Vergauwe met de nodige West-Vlaamse nuchterheid uw levensvragen en helpt ze u door crisissen die ze zelf nog maar net doorworstelde. Vandaag: De trouwerij.

Vraag het aan Astrid: “Ik wil een trouw die niet te truttig is”

Dag Astrid,

mijn vriend heeft me enkele weken geleden compleet verrast met een heerlijk aanzoek. Sindsdien loop ik als net-gelukkig-verloofd door het leven. Die roze wolk heeft ondertussen echter plaats moeten maken voor een stevige dosis paniek want ik heb ik geen idee hoe ik aan de voorbereidingen van het feest moet beginnen. Dat ondanks een goed gevulde Pinterest pagina.

Tegen beter weten in heb ik het een en ander door Google gejaagd, maar dat zorgde voor nog meer terreur en wanhoop. Vooral omdat we geen fan zijn van alles wat ‘spookjesachtig’ en ’truttig’ schreeuwt. Kortom, alle hulp is welkom!

-Maja-

Lieve Maja,

Allereerst: Felicitaties!

Mijn eerste stukje advies: geniet belachelijk hard van die eerste weken als verloofde. Je kan nooit genoeg “HEB JE HEM AL GEZIEN” schreeuwen om dan dat schoon stuk juweel obsceen in iemands gezicht te duwen. Die gelegenheid krijg je (hopelijk) maar één keer in het leven.

Persoonlijk vind ik trouwen een magnifiek concept: ronddartelen in een opulente jurk, een tsunami aan cava en een ongecompliceerd kunnen janken zonder dat iemand je krankzinnig verklaart. Want ja, op zo’n dag mag een mens al eens emotioneel zijn.Maar heel het gedoe organiseren? Minder. En dit komt van iemand die volgende maand zelf haar ja-woord zal gillen.

Kies nooit een bruidsboetiek die je aanspreekt met ‘prinses’. Of die een opmerking maakt over je derrière.

Weglopen naar Vegas of een weddingplanner zijn twee gouden tips die ik je warm kan aanbevelen. Maar niet iedereen bezit een rijkelijk gevulde portemonnee of een vergeeflijke (schoon)moeder.Dus houden we het even bij de basics: locatie, datum en dé jurk.

Een geschikte locatie en catering vinden, is je eerste prioriteit. Ons Vlaemsch landschap telt een belachelijk aantal frivole schuren, verweesde parochiezalen en potsierlijke kasteeltjes. Maar ik heb een lichtblauw vermoeden dat dit voor jullie niet echt droomlocaties zijn. Musea, plantentuinen of restaurants kunnen daarentegen een waardig alternatief bieden.

Ga nooit in zee met een traiteur die minder creatief is dan je eigen grootmoeder!

Weet dat meeste traiteurs hun roeping als vermeend maffioso hebben gemist. Sommige offertes en prijslijsten zijn ronduit crimineel. Mijn tip: ga met niemand in zee die minder creatief is dan je eigen grootmoeder. De kans dat zij die biefstuk-friet beter klaarmaakt, is groot.

Stap twee, reserveer uw trouwdatum bij de lokale ambtenarij. Normaal zou dit relatief vlot moeten verlopen. Tenzij je wederhelft in het buitenland geboren is. Dan kan je het regelrecht vergeten. Want er is niets zo verwarrend voor een ambtenaar als een buitenlandse geboorteakte die net iets groter en kleurrijker is dan de jouwe.

Eindigen doen we met la piece de resistance: het trouwkleed. Traditioneel of niet, ik ben van mening dat je sowieso een afspraak moet maken bij een klassieke bruidsboetiek. Het is de beste manier om te weten te komen met wat voor jurk je al dan niet staat. Zo kan je achteraf je ding zoeken bij de betere Belgische ontwerper of de redzame schoonmoeder. De ene bruidsboetiek is jammer genoeg de andere niet. Kies daarom een winkel die je niet aanspreekt met ‘prinses’. Of je verplicht een moodboard te maken. Of een uitgesproken opinie heeft over je goedgevulde derrière. Been there, done that en het is NIET OKE.

Maar, lieve Maja, wat er ook gebeurt; blijf ademen. Dat helpt. En een occasioneel glas wijn ook.

Succes!

Foto Astrid: Annelies Vanhove

Lees Astrids blog hier

Partner Content