Astrid Vergauwe

Vraag het aan Astrid: Fifty Shades of Champions League?

Astrid Vergauwe Astrid is 27 jaar. Ze heeft geen idee hoe de wereld precies werkt, maar ze heeft er wel een duidelijke opinie over. En die deelt ze graag. Voor Knack Weekend lost ze maandelijks De Vele Vragen Van Het Leven op.

Iedere maand beantwoordt Astrid Vergauwe met de nodige West-Vlaamse nuchterheid uw levensvragen en stelt ze schokkende diagnoses. “Ik weet niet of u op de hoogte bent van de laatste studies betreffende geestelijke gezondheid, maar wetenschappers hebben recent een nationale epidemie vastgesteld, namelijk: voetbalgekte.”

“Vraag het aan Astrid: Voetbal of Fifty Shades?

“Beste Astrid,

Omdat we vandaag 1 jaar samen zijn, wil mijn vriendin vanavond met mij naar de film. 50 Shades of Grey dan nog wel. Maar vanavond is er ook Champions League, hoe dump ik haar zonder haar gevoelens te kwetsen? Liefs!

-Jochem M.-“

Jochem,

ik ga eerlijk zijn, dit mailtje is zwaar verontrustend. Er zijn verschillende aspecten die me bijzonder veel zorgen baren en ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Jawel, ik neem deze situatie zeer ernstig. Ik weet niet of u op de hoogte bent van de laatste studies betreffende geestelijke gezondheid, maar wetenschappers hebben recent een nationale epidemie vastgesteld, namelijk: voetbalgekte. Een gruwelijke aandoening die schippert tussen en ernstige verslaving en een zware psychose. Zeer eng als u het mij vraagt. (Toeval: dat doet u!)

De symptomen verschillen van persoon tot persoon maar er zijn enkele zeer herkenbare teken van krankzinnigheid. Sta me toe deze even op te lijsten:

  • Plotse en onverklaarbare veranderingen in dagdagelijkse routine.

Deze gekte opereert als een ware parasiet, het consumeert iedere vrije minuut van het slachtoffer. Alles en iedereen staat in het teken van ‘den voetbal’. Vakanties worden opgeofferd en weekends worden volgestouwd met merkwaardige activiteiten. Denk maar aan uitstapjes naar buitenlandse wedstrijden, het bijwonen van ‘fandagen’, het bekijken van oude herhalingen, … . Opmerkelijk is dat meeste patiënten niet één maar verschillende voetbalploegen volgen. Volgens wetenschappers is dit een verwoede poging de extase der overwinning na te jagen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd niewaar?

  • Excentrieke stemmingswisselingen.

Deze gaan vaak gepaard met een recente uitslag van een recente wedstrijd. Het lijkt hard op een manische depressie (zeker bij een verlies), maar dat is het niet. De gedupeerde wordt in vele gevallen overmand door zware irrationaliteit en hevige melancholie.

  • Veranderingen in het uiterlijk en andere lichamelijke signalen.

Denk maar aan uitbundige lichaamsversiering, obscene maquillage en ongerijmde outfits. Het houdt allemaal geen steek. Daarbij zijn ongewone accessoires geen uitzondering. Hiermee doel ik op vlaggen en toeters. In het milieu staan ze beter gekend als een ’tifo’ en een ‘vuvuzela’.

Vraag het aan Astrid: Fifty Shades of Champions League?
© iStock
  • Veranderingen in eetgewoonten.

Meeste patiënten hebben een onverzadigde drang naar uitgedroogde hamburgers, half gebakken frieten en liters verschraald bier.

  • Veranderingen in vriendschapspatronen.

Lotgenoten vinden elkaar snel. Dit kan tot de meest vreemde vriendschappen ooit leiden.

Dus, beste Jochem, ik maak mij enorm veel zorgen over uw welzijn. Uw bijzonder irrationele en behoorlijk hufterige vraag doet vermoeden dat u dringend toe bent aan hulp. Ik wil er graag even op wijzen dat er steungroepen bestaan die deze aandoening grondig behandelen. Indien gewenst, dan bezorg ik u graag alle informatie. Het probleem (h)erkennen is de eerste stap Jochem!

Lieve groeten,

Astrid

Foto Astrid: Annelies Vanhove

Blog Astrid: sstrid.wordpress.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content