Voormalige partner Yves Saint Laurent prijst biopic

Pierre Bergé, de voormalige partner van Yves Saint Laurent, is erg tevreden over de biopic over het leven van het Franse modetalent.

Pierre Bergé, de voormalige partner van Yves Saint Laurent, is erg tevreden over de biopic over het leven van het Franse modetalent. ‘Yves Saint Laurent’, de prent over de wereldberoemde couturier, werd geregisseerd door Jalil Lespert. De titelrol is weggelegd voor Pierre Niney en Guillaume Gallienne kruipt in de huid van Pierre Bergé. De Canadese comédienne Charlotte Le Bon speelt muze Victoire Doutreleau en Nikolai Kinski nam de rol van Karl Lagerfeld voor zijn rekening.

De biopic neemt ons mee naar 1957, het jaar waarin de bekende Franse ontwerper op 21-jarige leeftijd aan het hoofd van Dior kwam te staan. We krijgen de jonge ontwerper aan het werk te zien, maar ook zijn privéleven wordt onder de loep genomen. Zo focust de film deels op de relatie die Saint Laurent aanging met Pierre Bergé, die zijn bewondering uitsprak over de prent.

Overweldigend en ontroerend

‘Ik ben overweldigd door de performance van Pierre Niney’, vertelde Bergé aan WWD. ‘Op sommige momenten dacht ik dat het Yves Saint Laurent zelf was die ik zag. Dat is echt groots,’ aldus de Franse industrieel. En ook Guillaume Gallienne, die Bergé voor zijn rekening nam, wordt geprezen door hem. ‘Ik vind hem een uitzonderlijke acteur. Het is veel moeilijker voor mij om zijn acteertalent objectief te beoordelen, maar ik ben ontroerd dat ik wordt opgenomen in een biopic over YSL,’ vulde Bergé aan.

Extreme toewijding

Om de stem en tics van Saint Laurent volledig onder de knie te krijgen, keek de 24-jarige Niney obsessief naar interviews met de ontwerper, die overleed in 2008.

Ook nam hij onderricht in modeontwerp, naaien en tekenen en verdiepte de acteur zich in de archieven van de Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Ook spendeerde hij uren met Audrey Secnazi, een illustratrice die meer dan tien jaar met Saint Laurent werkte.

Vintage outfits

Pierre Bergé was van in het begin enthousiast over de prent. Hij gaf niet enkel morele steun, maar leende ook 77 vintage outfits uit zijn archieven. Ook liet Bergé de film crew toe om scènes op te nemen in de hoofdkwartieren op de Avenue Marceau in Parijs waar de ontwerpstudio van YSL volledig intact is bewaard en op afspraak bezocht kan worden.

In de film krijgen we ontwerpen te zien uit de eerste collectie van Saint Laurent onder zijn eigen naam, de Mondriaanjurken uit 1965 en stukken uit Collection 40, die een schandaal ontketenden in 1971. Voor Bergé was het erg belangrijk dat de creaties en tekeningen in de film echt zijn. Dat bracht wel enkele complicaties met zich mee, waaronder een verbod voor de modellen om te gaan zitten wanneer ze de kleren aanhadden.

De naakte waarheid

Pierre Bergé prijst ‘Yves Saint Laurent’ omwille van de eerlijkheid van de film. ‘De biopic kiest geen kanten. Het reflecteert de waarheid: alle mannen hebben een duistere en een lichte zijde. Mijn leven met Yves Saint Laurent was geen sprookje,’ aldus de industrieel. De film, die zich baseerde op de biografie van Laurence Benaïm en Bergé’s boek ‘Letters to Yves’, toont ook de minder positieve kanten van het leven van YSL, zoals het alcohol- en drugsmisbruik van de ontwerper en de vele ruzies tussen het koppel.

‘Yves Saint Laurent’ wordt op 15 januari in de Belgische zalen verwacht. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content