Vlaamse meerderheidspartijen vragen betere naleving mensenrechten in kledingindustrie

De verontwaardiging na de ramp van Rana Plaza was groot. © BELGAIMAGE

In de aanloop naar de Internationale Dag tegen Kinderarbeid van vrijdag 12 juni leggen de meerderheidspartijen aan het Vlaams Parlement een resolutie voor om ethisch verantwoord en duurzaam ondernemen te stimuleren. Vooral in de kledingindustrie is dit broodnodig.

De beelden van het ingestorte Rana Plaza-gebouw lieten niemand onberoerd. Twee jaar later is dankzij een anonieme donatie het benodigde bedrag van 30 miljoen dollar bijeengebracht voor compensatie van de slachtoffers en nabestaanden. Toch zijn we nog lang niet aanbeland bij een ideale werksituatie voor textielarbeiders. Er moet beter worden samengewerkt om te dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen en andere mensonwaardige voorvallen te vermijden.

Wat zijn we met verontwaardiging als we er geen acties aan koppelen?

Overgaan tot actie

Ook de Vlaamse meerderheidspartijen willen ethisch verantwoord en duurzaam ondernemen stimuleren. ‘Wat zijn we met verontwaardiging als we er geen acties aan koppelen?’ klinkt het bij co-initiatiefnemers Francesco Vanderjeugd (Open Vld), Grete Remen (N-VA) en Ward Kennes (CD&V). Dat twee jaar na de ramp de voldoen de beloofde hervormingen nog steeds niet aan de internationale normen. Dat zint de Vlaamse partijen niet.

Grete Remen (N-VA) verwoordt het als volgt: ‘In het Vlaams parlement kunnen we twee dingen doen: ofwel blijven we onze verontwaardiging uiten na elk drama, ofwel denken we na over concrete initiatieven die wij vanuit Vlaanderen kunnen trekken.’ (N-VA, Open Vld en CD&V kiezen voor de tweede piste en dienen daarom een resolutie in om het ethisch verantwoord en maatschappelijk ondernemen te bevorderen.

Wie de wereld wil veranderen, moet bij zichzelf durven beginnen.

Begin bij jezelf

‘Eerst en vooral moeten we in eigen boezem durven kijken. De Vlaamse overheid heeft alvast het initiatief genomen om rekening te houden met de basisbeginselen van een ethisch en duurzaam aankoopbeleid. We sporen de federale overheid en de lokale overheden aan om hetzelfde te doen. Wie de wereld wil veranderen, moet bij zichzelf durven beginnen’, aldus Ward Kennes (CD&V).

Ketentransparantie als einddoel

‘Vlaanderen moet durven zeggen waar het op staat en moet de Bengaalse overheid aansporen om de arbeidswet verder te amenderen. Tenslotte ligt de fysieke integriteit van maar liefst 40 miljoen arbeiders in hun handen,’ licht Francesco Vanderjeugd (Open Vld) toe. Volgens hem moeten het recht op vereniging en cao’s dringend een plaats krijgen in de Bengaalse arbeidswet.

Transparantie

Het transparanter maken van de volledige kledingproductieketen is van groot belang. Voor de drie partijen is het duidelijk dat zoveel mogelijk leden uit de textielindustrie en retailers moeten (kunnen) toetreden tot het Bangladeshveiligheidsakkoord. Dat akkoord verplicht de ondertekenaars om hun leverancierslijsten met elkaar te delen. ‘Ketentransparantie is een absolute voorwaarde om mensenrechtenschendingen in de kledingsector op te sporen en aan banden te leggen. Zulke transparantie zorgt er tevens voor dat consumenten en bedrijven bewust worden van de manier waarop hun kleding gemaakt wordt. Dat is een zeer belangrijke stap die we moeten zetten,’ klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content