Vlaamse Kinderwensweek van start gegaan

© iStockphoto

Met een symbolische actie in het Stiltegebied Gerhagen (Tessenderlo) is zondag het startschot gegeven van de Vlaamse Kinderwensweek. Met allerlei activiteiten wil het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen de stilte doorbreken rond ongewilde kinderloosheid.

Koppels die er niet of heel moeilijk in slagen om kinderen te krijgen, ondervinden daar vaak een belangrijke impact van.

Eén op de zes koppels ondervindt hindernissen om zwanger te worden. “Ongewilde kinderloosheid heeft een diepgaande impact bij vrouwen én mannen op de levenskwaliteit, zoals het algemeen welbevinden, lichaamsbeleving, zelfbeeld, relatie en seksualiteit, werksituatie, sociaal leven, geestelijke gezondheid, enzovoort”, zegt Shanti Van Genechten, projectontwikkelaar bij het expertisecentrum.

Om de wensouders, die graag een kindje willen maar door medische of andere omstandigheden het ouderschap (nog) niet gehaald hebben, een hart onder de riem te steken, organiseert Kinderwens Vlaanderen allerlei activiteiten, zoals workshops, fietstochten, lezingen, wandelingen en andere ontmoetingsmomenten. “Het doel is dat ze aan lotgenoten hun verhaal kunnen vertellen en steun vinden bij elkaar”, aldus nog Van Genechten. Ook ouders wiens kinderwens na lange toch in vervulling ging, zijn welkom.

Niet meer dan een nummer

“Als je om zwanger te geraken naar het ziekenhuis moet voor een behandeling, ben je daar vaak niet meer dan een nummer”, zeggen ex-wensouders Luc Lambrechts en Mieke Walschaers. “Op dat moment heb je net nood aan een luisterend oor. We hebben zelf ondervonden hoe bevrijdend het is als je over die situatie kunt praten met mensen die de problematiek kennen. Daarom geven we onze ervaringen graag door, ook al hebben we nu zelf een zoontje van twee jaar.”

Aan de Mijmerbank in Stiltegebied Gerhagen werd de Vlaamse Kinderwensweek officieel afgetrapt. Voormalig topwielrenner Geert Verheyen en muzikant Guy Swinnen maakten er hun opwachting. “Ik ben zelf een slecht voorbeeld, want twee maanden nadat mijn vrouw gestopt was met de pil, was ze zwanger van een tweeling”, zegt Swinnen. “Maar ik begrijp heel goed dat veel ouders dat geluk niet hebben en dat heel frustrerend kan zijn. Vandaar mijn steun aan deze actie.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content