Vlaamse fotografe krijgt eervolle vermelding van National Geographic

© Aurélie Geurts

De 21-jarige fotografiestudente Aurélie Geurts heeft een eervolle vermelding gekregen van het tijdschrift National Geographic. Weekend.be sprak de fotografe over haar erkenning en toekomstdromen.

De 21-jarige fotografiestudente Aurélie Geurts heeft een eervolle vermelding gekregen van het tijdschrift National Geographic. Weekend.be sprak de fotografe over haar erkenning en toekomstdromen.

Geselecteerd worden voor de internationale fotowedstrijd van National Geographic op je 21ste is een hele eer. Aurélie Geurts, fotografiestudente aan het KASK in Gent, is dan ook erg blij dat haar ingezonden foto een eervolle vermelding kreeg van het Amerikaanse tijdschrift. Dit jaar mocht de fotografiewedstrijd van National Geographic 7000 inzendingen uit 150 landen ontvangen.

Fotografen van over heel de wereld konden zich inschrijven voor de National Geographic Photo Contest 2013. De wedstrijd werd opgedeeld in drie categorieën: people, places en nature. Aurélie schreef zich in voor de categorie ‘people’ met een portret van een Roemeens jongentje dat in de havenbuurt van Gent woont.

Hoe kwam de foto tot stand? De foto is deel van de reeks ‘Frumoasa’, wat schoonheid betekent in het Roemeens. Deze reeks werd het eindproject voor mijn derde bachelor fotografie aan het KASK.

Ik leerde Laurentiu, het ‘model’ op de foto, kennen toen ik in zijn straat rondliep. Hij was aan het spelen met een van zijn familieleden en trok mijn aandacht. Ik vroeg om de rest van zijn familie te ontmoeten en zo kwam ik terecht in hun zelfgemaakte stulpje, dat een prachtig decor heeft. Ze vertelden mij over hun moeilijke situatie. De familie van Laurentiu is gevlucht uit Roemenië in de hoop om de kinderen een betere toekomst te schenken. De kinderen kunnen hier naar school gaan, terwijl dit in Roemenië niet vanzelfsprekend is. Omdat ze geen vast adres kunnen krijgen en de volwassenen geen vast werk vinden, hebben ze het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ondanks hun moeilijkheden vormen ze een erg warme en hechte familie.

Deze foto was de eerste foto die ik ter plaatse nam. Laurentiu wilde mij zijn duif laten zien, wat leidde tot dit beeld. Tot op de dag van vandaag ga ik wekelijks op bezoek bij de familie.

Vind je het belangrijk dat je beelden mensen aanzetten tot denken?

Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen wat er zich naast hun deur afspeelt. Ook in België leven families in erg moeilijke condities. Heel wat mensen denken dat ik de foto’s in Roemenië heb genomen, terwijl het zich in de havenbuurt van Gent afspeelt.

Hoe reageerde je op het nieuws van de eervolle vermelding door National Geographic?

Ik was al erg vereerd dat ik geselecteerd was bij de ‘Editor’s Pick’. Dat ik een uiteindelijk een eervolle vermelding kreeg had ik niet verwacht, maar ik ben dus heel blij dat mijn foto deze erkenning heeft gekregen.

Wat zijn je toekomstplannen op gebied van fotografie?

Ik hoop dat ik later eigen projecten zal kunnen realiseren en dat ik werk kan vinden in de sociale documentaire sector. Zolang ik maar nieuwe mensen, culturen, en tradities leer kennen en nieuwe ervaringen opdoe en deze kan delen met de wereld, ben ik tevreden.

Lotte Philipsen

Surf naar de website van National Geographic voor meer info en de foto’s van de overige winnaars en eervolle vermeldingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content