Video: zo gaan vrouwen sinds 1900 om met hun menstruatie

© iStock

Van de improvisatorische katoenen maandverbanden tot de menstruatiecup: de geschiedenis van hygiënische producten op de markt sinds 1900 in een overzichtelijke video.

Het onderwerp menstruatie blijft nog te vaak een taboe. Nochtans is het een natuurlijke gang van zaken voor ongeveer de helft van de wereldbevolking. Mannen weten vaak niet wat er precies gaande is in het lichaam van vrouwen tijdens hun menstruatie en vrouwen worden niet aangespoord er openlijk over te praten. In Zweden staan ze daar – we verwachtten niets minder – al wat verder mee. Daar leren ze kinderen op televisie aan de hand van een vrolijk liedje alvast over menstruatie.

Anno 2016 hebben we in de westerse wereld gelukkig heel wat opties om onze menstruatie door te komen – tampons, maandverband, cups, of zelfs een tijdje de pil doornemen. Dat was vroeger wel anders. Papier en vodden waren voor de uitvinding van maandverband de niet zo aangename oplossingen om het bloed op te vangen. Eind negentiende eeuw kwamen ze op de proppen met een riempje, waarin herbruikbare maandverbanden werden bevestigd. Sindsdien wordt er duchtig geëxperimenteerd met nieuwere, betere, meer hygiënische en praktische manieren om menstruatiebloed op te vangen.

Hoe actiever de levensstijl van de vrouw werd, hoe beter de oplossingen werden. Vandaag de dag denkt men, net zoals in de jaren zestig, bovendien opnieuw na over meer ecologisch verantwoorde manieren om onze menstruatie door te komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content