(VIDEO) Minidocumentaire Take My Picture werpt ander licht op streetstylefenomeen

De documentaire draagt netjes bij tot de zoveelste bloggerdiscussie die naar aanleiding van een artikel van Suzy Menkes is ontstaan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Streetstylefotografen en de meisjes en jongens die wanhopig hopen door hen gekiekt te worden, ze vormen een gammele tweespan en zijn al jaren een vast onderdeel van de modeweken. Nooit vloeide er zoveel inkt over het fenomeen als het afgelopen seizoen. De hele heisa begon met een nogal gepeperd stukkie van Suzy Menkes waarin ze klaagt over de hordes streetstylers aan de ingang van iedere modeshow en over ‘bekende bloggers’. Het duurde niet lang of bloggers (oh ironie) namen Suzy’s mening en titel (The Circus Of Fashion) over om zich haastig te distantiëren van datgene wat Menkes hekelde.

De ietwat slimmere bloggers zoals een Natalie Joos, Susie Lau en Leandra Medine gingen in het verweer en lieten zien waarom hun modeblogs zoveel lezers en lof over zich heen krijgen: ze waren niet te bang of ongeletterd om goed gefundeerde kritiek te geven en zich vragen te stellen bij datgene wat Menkes schrijft.

Joos, Lau en Medine zijn dan ook een schoolvoorbeeld van een generatie die zich op een eigen manier heeft weten uitdrukken via een medium dat helemaal nog niet significant was op het moment dat Menkes’ zich voor het eerst in de modewereld smeet.

Kurt Soller van The Cut pikte deze discussie op en schreef een uitgebreid stuk over hoe streetstyling tegenwoordig een Hate-watching sport is geworden. Alexandra Vanthournout maakte ons via Twitter dan weer attent op bovenstaande minidocumentaire van Garage Magazine waarin onder meer Tim Blanks (Style.com) zijn zegje mag doen over de oorsprong en ontwikkeling van het streetstylen.

Het lijkt erop dat Twitter, Tumblr en WordPress weer overuren zullen draaien, al zijn veel bloggers de eindeloze bloggerdiscussies duidelijk grondig beu. Het moet moeilijk zijn je steeds maar te moeten weren tegen negatieve connotaties die iets minder scherp gepende en iets meer inhalige bloggers aan het werkwoord bloggen hebben geschonken. En toch. Wanneer ze zich weren, wanneer ze besluiten zich toch te moeien en wanneer ze hun zegje doen bewijzen ze eens te meer wat voor een mooie toevoeging ze zijn aan ons medialandschap. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content