Verleiden zonder woorden: is dit de nieuwe datingtrend?

© iStock

Een man en een vrouw zitten tegenover elkaar in een bar in het noorden van Londen. Gedempt licht, kaarsen, een paar pintjes, sensuele elektro-jazz… Ze hebben 90 seconden om alles te vertellen. Zonder een woord te zeggen. Enkel met de ogen.

Adam Taffler, acteur en cultureel ondernemer, bedacht het concept tijdens een verblijf in Australië. “Ik was regelmatig aan telefoon met mijn vriendin en, op het einde van onze gesprekken, stopten we met praten om naar onze ademhaling te luisteren” verklaart hij.

“Dat was zo intiem dat we het op idee kwamen om ontmoetingen te organiseren waarbij in plaats van tegen elkaar te praten de mensen elkaar in de ogen zouden kijken” voegt Taffer er nog aan toe.

Bedoeling is een beetje natuurlijkheid in een wereld te blazen waar woorden heel vaak dienen om onze persoonlijkheid te verbergen of het nu uit verlegenheid, schaamte, zwakte of uit berekening is. “Met woorden geven we een zekere perceptie van onszelf” vertelt Taffler. Het idee is dus zonder woorden te daten, omdat ogen niet liegen.” Zeggen we per slot van rekening niet dat de “ogen de spiegels van de ziel zijn”?

De 33-jarige Jason Ribeiro, komt rechtstreeks van zijn werk. “Ik ben nieuwsgierig om te zien hoe het gaat lopen zonder te spreken, als je op de ene of andere manier moet compenseren” zegt de graficus met de comfortabele look, zwarte broek, grijze T-shirt en baskets. Hij was verleid door het concept: geen blabla, geen druk, vindt hij.

Lichaamstaal

In totaal zijn er 30 personen, 15 mannen en evenveel vrouwen, aanwezig op de avond “Shhh dating” in de kelder van de Farr’s School of Dancing, een vintagebar uit Dalston, een hippe buurt in het noorden van Londen.

Rond 19u geeft Taffler het startsein en waarschuwt : “Mondje dicht, tot het einde!” Om het ijs te breken worden de gasten aangespoord om elkaar een hand te geven en, aangezien ze niet kunnen spreken, benadrukken ze hun gebaren, hun glimlachen, hun grimassen. De bewegingen van het lichaam en het gezicht nemen de plaats in van het woord.

Na de introductie is het tijd voor de zwijgende speed dating en ontmoeten de deelnemers elkaar onder vier ogen, 90 seconden lang. 90 seconden is kort, maar soms ook lang… als er geen klik is. Er zijn verkrampte gezichten, gegeneerde blikken. Op het einde van de avond moeten de deelnemers de namen opschrijven van de personen die ze willen terugzien, dit keer voor een babbel.

AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content