Verenigd Koninkrijk wil ambacht schrappen als creatief beroep
Het Verenigd Koninkrijk heeft een voorstel klaarliggen om ambachten uit de lijst van erkende creatieve beroepen te schrappen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft een voorstel klaarliggen om ambachten uit de lijst van erkende creatieve beroepen te schrappen. Dat schrijft Dezeen.com Naast ambachten zullen ook de beroepen rond kunst en antiek uit de lijst geschrapt worden. Een aantal IT-beroepen komen in aanmerking om deel uit te maken van de lijst van creatieve beroepen. Het voorstel stond in een discussienota van het Britse ministerie voor Cultuur, Jeugd en Sport.
De discussienota wil de beroepen beter verdelen in de verschillende sectoren. In de nota staat dat ze erkennen dat ambachten een creatief element bezitten maar dat de nadruk meer ligt op het productieproces dan op het creatieve aspect.
De Britse minister van Cultuur, Ed Vaizey, schreef op zijn blog dat door de snelle veranderingen van de technologie en de nieuwe media in de creatieve sector, het tijd werd om de verschillende indelingen te herzien. “Digitale tools zijn nu volledig geïntegreerd in het creatieve proces en dus willen we een aantal IT-beroepen indelen in de creatieve sector”, voegt hij er aan toe. De nieuwe regeling stuit voorlopig op veel onbegrip in de cultuursector en bij de Crafts Counsil.
Door het nieuwe klasseringssysteem stijgt het aantal creatieve beroepen van 897.000 naar 1.487.000 beroepen. In het Verenigd Koninkrijk wordt deze lijst gebruikt om het aantal mensen te tellen die in de creatieve sector zijn te werk gesteld en om zo een handig overzicht te hebben op de inkomsten uit de sector.
In België volgen we een andere regeling en bestaat er geen lijst zoals deze. Mensen met een vrij beroep zoals kunstenaars en antiquairs kunnen subsidies aanvragen bij Kunsten en Erfgoed, een instantie van de Vlaamse gemeenschap of ze kunnen een kunstenaarsstatuut aanvragen bij het RSVZ, het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen bij zelfstandigen. (AV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier