Verenigd Koninkrijk viert dubbel feest

© Pinterest / Moodboard van Fay Martin

Vivienne Westwood, The Sex Pistols, Ladurée, Harrods en Selfridges vieren mee.

In het Verenigd Koninkrijk is er dit jaar geen gebrek aan redenen om te feesten. Koning Elizabeth II viert haar diamanten jubileum en Prins William en Catherine, de hertogin van Cambridge, zijn een jaar getrouwd. Wilden Kate en Will hun huwelijksverjaardag in alle stilte vieren, dan kondigt de Queen haar zestigste ambtsverjaardag met alle nodige toeters en bellen aan. Zowel fervente aanhangers van het koningshuis als de anarchistische groep The Sex Pistols hebben hun deel in de activiteiten. Toen Kate Middleton precies een jaar geleden in een adembenemende trouwjurk van Sarah Burton voor Alexander McQueen de auto uitstapte, hielden duizenden Tv-kijkers wereldwijd hun adem in. Hun eerste huwelijksverjaardag viert het prinselijke paar liever in alle stilte. Intussen wacht het Britse volk vol spanning op de eerste geruchten van Kate’s zwangerschap.

Het is echter de 86-jarige Queen die dit jaar het centrum van al het feestgedruis uitmaakt. Zestig jaar geleden zweerde de toenmalige 25-jarige prinses dat ze het volk van het Verenigd Koninkrijk trouw zou dienen. Op dat moment had ze er nog geen idee van dat ze de oudste en langst dienende vorstin in de geschiedenis van haar koninkrijk zou worden.

Wereldbekende anarchisten The Sex Pistols en Vivienne Westwood vieren mee

Aanhangers van het Britse koningshuis bereiden zich al volop voor op de festiviteiten die begin juni zullen plaatsvinden, maar ook de anarchistische punkgroep The Sex Pistols heeft wat te vieren. Vijfendertig jaar geleden, tijdens het zilveren jubileum van koning Elizabeth II, bracht de Britse punkgroep hun alternatieve versie op de nationale hymne ‘God Save The Queen’ uit. Het was de eerste keer dat de Britse Monarchie publiekelijk in vraag gesteld werd. En zoals hoge bomen veel wind vangen, leverde het nummer The Sex Pistols ook veel tegenstanders op. Bandleden werden op straat aangevallen, Britse parlementsleden eisten dat The Sex Pistols aan de traitor’s gate opgehangen zouden worden en de BBC weigerde de uitverkochte plaat tot nummer één in de hitparade te lanceren. In september van dit jaar brengen The Sex Pistols hun beruchte plaat opnieuw uit, in de hoop dit keer wel op nummer één te belanden.

Toen Malcolm McLaren, de toenmalige manager van The Sex Pistols, zijn levensgezellin Vivienne Westwood aanstelde als de kostuumverzorgster van de punkband, betekende dat meteen ook de start van een internationale modecarrière voor de Britse ontwerpster. In 1992 werd ze wegens een zeer verdienstelijke modecarrière tot ridder geslagen. Voor de ceremonie besloot ze geen onderbroek te dragen. Opnieuw 20 jaar later lijkt de punkontwerpster haar wilde haren verloren te zijn. Ter eren van de 60e ambtsverjaardag van de Queen lanceert ze een capsulecollectie met rode loper-jurken. Wie de verjaardag van Koning Elizabeth II dus in stijl wil vieren, kan haar keuze maken uit de jurken van Westwoord, die stuk voor stuk op de japonnen van de Queen zelf geïnspireerd zijn.

Kledingketens steken etalages in patriottisch kleedje
En ook de Britse luxueuze grootwarenhuizen Harrod’s en Selfridges springen op de feestelijke praalwagen. Voor het diamenten jubileum van de Queen meten Harrod’s en Harvey Nichols hun etalages een patriottisch kleedje aan. Harrod’s verbond zelfs een wedstrijd aan de feestelijkheden. Het Britse volk werd uitgenodigd om een etalageconcept te bedenken en dat aan de hand van moodboards op de website pinterest. De imagodirecteur van de grootwarenhuisketen verkoos de drie beste concepten, die vervolgens gepubliceerd werden op de facebook-fanpagina van Harrod’s. Fay Martin won de wedstrijd en zal haar concept tijdens de feestelijkheden dus tot leven gebracht zien in de etalages van de keten.

Selfridges pakt dan weer uit met de meest uitgebreide en exclusieve high tea die het Verenigd Koninkrijk ooit zag. Omringd door 200 cipressen kan je vanaf eind mei terecht op het dak van de luxueuze grootwarenhuisketen voor een hapje en een drankje, een lichte lunch en natuurlijk ook voor de oerbritse afternoon tea. Een muziekband en een uitgebreid golfterrein zorgen voor het nodige vertier.

De aan de Queen opgedragen macarons van de Franse patissier Ladurée zullen er echter niet te vinden zijn. Ladurée ontwierp voor de feestelijke ambtsgelegenheid een macaronkoffer in een Brits jasje. De koffer, die versierd is met de Britse vlag en het embleem van het jubileum, is vanaf één juni exclusief te verkrijgen in de winkels van Ladurée in Londen, New York en Parijs.

Koninklijke juwelen, portretten en een historische optocht Tentoonstellingen ter ere van de 60 ambtsverjaardag van de Queen konden evenmin ontbreken. Deze zomer stelt Buckingham Palace een aantal onder de meest waardevolle koninklijke juwelen tentoon. Zo zal de ketting, die Queen Victoria, Queen Alexandra, Queen Mary en Queen Elizabeth I en II tijdens hun kroning droegen, te zien zijn. Daarnaast worden ook een aantal juwelen uit de persoonlijke collectie van de Queen uitgestald. In de National Portrait Gallery toont de tentoonstelling ‘The Queen: Art&Image’ een aantal foto’s van Koningin Elizabeth II, die genomen werden door enkele leidende namen in de kunstwereld, zoals Lucian Freud, Annie Leibovitz en Cecil Beaton. Kers op de taart van de festiviteiten is een historische bootoptocht. Duizend boten in allerlei vormen en maten zullen deelnemen aan de optocht, die van de Londonse wijk Battersea tot aan de London Bridge voert.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content