Verder dan de verrassing: goede doelen om onder de kerstboom te leggen

Cadeau-inspiratie: Enkele goede doelen die zich maar al te graag laten uitpakken. © Getty

Heeft de persoon voor wie jij een cadeautje koopt het hart op de juiste plaats en wil je dit jaar méér geven dan een fysiek cadeau? Dan geven wij je hier met plezier inspiratie voor: dit zijn enkele goede doelen die zich maar al te graag laten uitpakken.

Heel wat kerstcadeaus zijn een triest lot beschoren. Na een matig geslaagde imitatie van een enthousiaste ‘Oh, dat had ik nog niet!’ eindigen ze in het beste geval als zoekertje op een tweedehandssite. Wil jij dit jaar liever echt een verschil maken? Koop dan een cadeau waar je een derde persoon blij mee maakt, want zo is iedereen tevreden. Zeker als je het goede doel in kwestie afstemt op de persoon wiens naam je had getrokken. Wij geven je alvast enkele ideeën.

Medisch materiaal voor moeders

(Aanstaande) moeders in onze contreien worden erg goed opgevolgd en als er zich gezondheidsproblemen stellen, worden die ook aangepakt. Dat is niet overal zo. Vanaf 25 euro kan je een moeder in Afrika geneesmiddelen en ander medisch materiaal schenken, waardoor ook zij een veilige zwangerschap kan beleven.

Memisa

Een HappyPack van Unicef

Een HappyPack van Unicef is een cadeau waarmee je het leven van kinderen helpt te redden. Met het certificaat dat je krijgt bij aankoop, maak je vervolgens iemand tijdens de feestdagen gelukkig: samen hebben jullie immers het leven van een kind een beetje beter gemaakt.

Unicef

Een stukje land

Klinkt een aandeel onder de kerstboom niet als iets wat je doet voor het goede doel? Toch kan het, zeker wanneer je het doet in de vorm van een stukje grond in de coöperatieve De Landgenoten. Met één aandeel ter waarde van 250 euro kunnen De Landgenoten zo’n 50 vierkante meter landbouwgrond aankopen en over de generaties heen bestemmen voor biologische landbouw.

De Landgenoten

Faire feesten

Om onder het vooropgestelde budget te blijven en toch een indrukwekkend ogend cadeau te geven, nemen heel wat schenkers hun toevlucht tot weinig duurzame producten. Daarbij wordt de echte prijs dan betaald door de producenten die aan een hongerloon werken, of door het milieu. Dat kan anders! Een cadeau uit de Wereldwinkel biedt kansen aan een kleinschalige speler. En als je geen idee hebt wat je er kan geven, ontwikkelde Oxfam op haar website een handige test.

Oxfam Wereldwinkels

Een bouwsteen

Door een eenmalige gift te schenken aan SOS Kinderdorpen geef je een kind één specifieke bouwsteen die het nodig heeft om gezond en sterk groot te worden. Kies een bedrag en geef gezonde voeding, onderwijs, een bezoekje aan de dokter… Als je kiest om een schenking aan dit goed doel cadeau te doen, kan je een leuke kaart downloaden, printen en inpakken.

SOS Kinderdorpen

Een kerstkip

De kippen, groentetuinen, schoolboeken en babypakketten van Oxfam zijn stilaan een vaste waarde geworden in de kerstperiode. Met deze cadeautjes geef je families in het Zuiden concrete middelen in handen om te voorzien in betere levensomstandigheden. Dat kan al vanaf zes euro.

Oxfam pakt uit

Of een geit?

Dierenartsen Zonder Grenzen wil Afrikaanse families kansen geven om zelf een toekomst op te bouwen. Om hen daarbij te helpen, kan je een geit of zelfs een hele kudde schenken. Zo hebben ze altijd een bron van voedsel en een levend reservekapitaal voor in moeilijkere tijden.

Koop een geit

Ademruimte

Bos doet leven. Een goede wandeling erdoorheen geeft je nieuwe energie, bomen zuiveren de lucht die we inademen en bos is een belangrijke biotoop voor heel wat dieren- en plantensoorten. Met een cadeautje uit de Boswinkel van BosPlus of een schenking aan de organisatie draag je bij aan meer van dat.

Boswinkel of Red-het-bos

Een betere toekomst voor meisjes

Ook Plan België heeft mooie kerstcadeautjes in de aanbieding. Zo kan je voor 32 euro twee meisjes een beroep laten leren. Eén van de belangrijkste manieren om kindhuwelijken te stoppen is namelijk de kans op onderwijs verbeteren. Maar wanneer meisjes om verschillende redenen niet langer naar school gaan, is het belangrijk hen een alternatief te geven. Plan International biedt daarom in Niger beroepsopleidingen aan. Naaien, breien, dieren verzorgen of landbouw? De jonge vrouwen mogen zelf kiezen wat ze willen leren. Stuur jij een meisje op cursus om haar dromen waar te maken?

Planinternational.be

Cadeaubon voor een goed doel naar keuze

Met een Goodgift schenk je een cadeaubon waarbij de ontvanger helemaal zelf kiest naar welk goed doel de donatie gaat. Via de website bestel je een Goodgift voor een bedrag naar keuze. Je ontvangt de Goodgift als digitale bon die je zelf print, of in een mooie cadeauverpakking die je per post ontvangt (voor de meerprijs van 5 euro). Vervolgend kiest de ontvanger zelf een goed doel. Achteraf stort jij, als gever, het bedrag rechtstreeks aan dit gekozen goed doel. Het goed doel ontvangt de volledige donatie. Goodgift rekent geen extra kosten aan. Er is voor elk wat wils: er staan al meer dan tachtig goede doelen op de website te blinken.

goodgift.be

Wat warmte

Warmte schenken is een klassieker in de eindejaarsperiode. Dat hoeft echter niet altijd in de vorm van pantoffels, dekentjes of warme sokken te zijn! Ook dit jaar organiseert radiozender Studio Brussel de Warmste Week, waarin allerlei acties voor even veel goede doelen gebundeld worden. Als je niet weet wat te geven aan welk goed doel, kan het dus zeker helpen even te grasduinen op die site.

De Warmste Week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content