Verbod op campagnebeeld van Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen

De Antwerpse rechtbank van koophandel heeft beslist dat het campagnemateriaal van Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen erop niet verder mag worden gebruikt.

De Antwerpse rechtbank van koophandel heeft beslist dat het campagnemateriaal van Vrouwen tegen Islamisering met Louboutinschoenen erop niet verder mag worden gebruikt.
De vereniging Vrouwen tegen Islamisering van VB-politica Anke Van dermeersch moet binnen de 24 uur stoppen met het gebruik van het campagnemateriaal waarop duidelijk Louboutinschoenen met rode zolen te zien zijn. Dat heeft de Antwerpse rechtbank van koophandel maandag beslist na een kortgeding vanwege de Franse schoenenontwerper. Het vonnis is onmiddellijk uitvoerbaar.

Anke Van dermeersch, fractievoorzitster van het Vlaams Belang in de Senaat, lanceerde in september de campagne ‘Vrijheid of islam’, waarbij de senator een paar hoge stiletto’s van het Franse schoenenmerk Louboutin draagt. De campagne is een actie van ‘Vrouwen tegen Islamisering’ (VTI), een organisatie onder leiding van Van dermeersch. De campagnefoto stootte Louboutin tegen de borst. Het schoenenmerk dagvaardde daarom de politica en eiste een stopzetting van de ‘Vrijheid of islam’-campagne.

De campagne kon ook op kritiek rekenen van Rosea Lake. De Canadese studente grafisch ontwerp bedacht namelijk het project ‘Judgments’, waar de ‘Vrijheid of islam’-actie op gebaseerd is. Lake liet aan De Wereld Morgen weten dat niemand haar gecontacteerd had met de vraag haar beeld te mogen gebruiken.

Van dermeersch stelde kort na de uitspraak al meteen nieuwe, licht gewijzigde affiches voor met daarop schijnbaar identieke schoenen met
weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: “Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen.”

Van dermeersch noemt de beslissing van de rechter maandag een “politiek vonnis, ingegeven door angst”. Of ze in beroep gaat, heeft ze naar
eigen zeggen nog niet beslist. “We blijven ons in ieder geval verzetten tegen de islamisering, waar vrouwen het eerste slachtoffer van zijn”, stelde ze. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content