Veilinghuis Pierre Bergé sluit de deuren in Brussel

De sluiting van dit bekende veilinghuis is een behoorlijke schok voor de kunst- en antiekhandel.

Het internationaal bekendste veilinghuis van België, Pierre Bergé Auctions, op de Zavel in Brussel, sluit de deuren. Dit nieuws bezorgt onze kunst- en antiekhandel een aardbeving.
Toen het Parijse veilinghuis Pierre Bergé een achttal jaar terug met veel bombarie een nieuw bijhuis opende in Brussel waren de verwachtingen, terecht, hoog gespannen. Het veilinghuis verwierf ook internationale naam en faam met prestigieuze veilingen en tentoonstellingen van onder meer design. Dat was goed voor Brussel, want het gaf onze kunst- en antiekhandel extra renommee. Maar de economische crisis hield de handel een tijdlang in bedwang. Zeker tot vorig jaar waren de inkomsten minder goed dan tevoren.

Hoewel de veilingen van Pierre Bergé in Brussels steeds veel bijval kenden en nu en dan ook voor recordprijzen zorgden, zeker in de handel van vintagedesign. Maar blijkbaar zijn de cijfers toch minder goed. Recordprijzen moffelen op veilingen wel eens de mindere resultaten weg. Sinds een tweetal weken circuleerde het gerucht in Brussel dat Pierre Bergé aan een zware herstructurering toe was. Nu zou de beslissing zijn gevallen die nog veel ingrijpender is dan verwacht, Pierre Bergé Brussel sluit de deuren. Ook de hoge huurprijs die voor het prestigieuze pand wordt betaald, zou meespelen in deze beslissing. Feit is ook dat veilingmeester-expert Frédéric Chambre het huis verlaten heeft en dus zijn medewerking stopzet. Naar verluidt zouden ook de meeste medewerkers zijn ontslagen.

Het veilinghuis zet zijn werkzaamheden in Parijs wel voort en zou overwegen om in Brussel een representatiebureau te houden. Vooraleer het huis definitief stopt zouden er nog een tweetal veilingen plaats grijpen in april en mei.


Millon, Artcurial en anderenHet is ook een feit dat het veilinghuis Pierre Bergé & associés er de laatste jaren heel wat concurrenten bij heeft gekregen. Het verhaal van de veilinghuizen in ons land is ook gelinkt aan de gekrompen aanwezigheid in Noord-West-Europa van Christie’s en Sotheby’s.

Deze evolutie speelde in ons land in het voordeel van de traditionele veilinghuizen die daardoor weer meer mooie koopwaar konden aanbieden. Maar ondertussen gingen zich ook meer en meer Franse veilinghuizen bij ons vestigen, zoals Pierre Bergé, gevolgd door onder meer Tajan en Artcurial. Zopas opende ook de Parijse veilingmeester Alexandre Millon een nieuw bijhuis in Brussel, op de Zavel rechtover Bergé! En Millon gaat hier ook bijvoorbeeld design en fashion verzamelen, net zoals Bergé dat deed. Het gaat dus om een directe concurrent. Het veilinghuis Pierre Bergé kreeg dus meer en meer concurrentie.

De FransenMisschien maken de Franse veilingmeesters die hier actief worden zich wel illusies over de sterkte van de Belgische markt. Brussel is geen kleine speler, maar qua kracht niet te vergelijken met London of Parijs. Bovendien zijn ook de traditionele Brusselse en Antwerpse veilinghuizen best performant. Ze beschikken over een eigen trouwe markt van kopers en verkopers. Wordt de Brusselse taart in teveel kleine stukken verdeeld, dan wordt het voor iedereen moeilijker. Maar met de sluiting van het prestigieuze huis Pierre Bergé is ons land wel een huis met uitstraling kwijt, wat onrechtstreeks nadelig is voor de gehele handel.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content