Veiling Versace brengt 8 miljoen euro op

De veiling van de nalatenschap van Versace bij Sotheby’s in Londen is een groot succes.

De veiling van meubels en kunstvoorwerpen uit de Italiaanse villa van wijlen Gianni Versace bij veilinghuis Sotheby’s in Londen bracht woensdag meer dan 7 miljoen pond (8 miljoen euro op) op. Meerdere stukken werden afgeklokt op een bedrag dat soms een veelvoud was van de geraamde waarde.

Voor de twee uitzonderlijke kersenhouten boekenkasten van prinses Pauline Borghese, de zus van Napoleon Bonaparte, werd het astronomische bedrag van 1 miljoen pond neergeteld. De twee meubelstukken waren geraamd op 200.000 pond. Een vergulde kroonluchter uit de 19de eeuw ging voor 47.000 pond van de hand terwijl de geschatte waarde op 20.000 pond lag. Een Venetiaanse spiegel bracht 43.000 pond op, ongeveer het dubbele van wat verwacht werd. En een tafel met mozaïek uit de 19de eeuw waarvan de waarde slechts op 10.000 pond werd geschat, leverde vier keer zoveel op.

Klassieke smaak.

De Villa Fontanelle van de in 1997 vermoorde ontwerper werd onlangs voor een slordige 52 miljoen dollar verkocht aan een Russische miljonair. Blijkbaar toonde hij geen belangstelling voor de inboedel van de betreurde modekoning. Hoewel de uitgesproken klassieke smaak van Versace normaal goed aanslaat bij Russen.

Gianni liet zijn 18de eeuwse villa bij het Comomeer destijds “overrestaureren” en stofferen met glimmende empire objecten. Het zag er te netjes uit voor een echte antiekverzamelaar, maar voldoende blits voor een rijkeluis. Versace hield van Romeinse torso’s en krijgers in marmer of op doek vereeuwigd. Hij koos ook voor objecten met een ronkende pedigree, bijvoorbeeld een meubel uit het Palazzo Borghese.

Dat er topprijzen voor werden neergeteld, kwam voor Sotheby’s niet als een verrassing. Het veilinghuis verwachtte dat de herkomst ‘uit de collectie van Versace’ zijn werk zou doen. Meer dan 500 geïnteresseerden lieten zich voor de veiling registreren.

Ook de veiling van de kunstcollectie van die andere betreurde modeontwerper, Yves Saint Laurent, deed eind februari records sneuvelen.

Ann Heylens/Piet Swimberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content