‘Veel mannen die gay zijn, willen graag een kind’

© charlie de keersmaecker

Hendrik Aerts is 35 en theatermaker in Nederland. Hij praat met ons over zijn kinderwens die werkelijkheid werd.

Hendrik Aerts is 35 en theatermaker in Nederland. Hij praat met ons over zijn kinderwens die werkelijkheid werd.

Ik woon zowel in Nederland als in België. Ik ben afkomstig uit Rijkevorsel in de Kempen, maar ik volgde toneelopleidingen in Nederland. Ik ben daar blijven hangen, vooral omdat mijn netwerk daar ligt. Maar na elf jaar miste ik België zo erg dat ik er terugkeerde. Omdat ik daar een zoontje heb van net één jaar oud, woon ik nu toch weer wat vaker in Nederland.

Veel mannen die gay zijn, willen graag een kind. Ik heb het vaak genoeg te horen gekregen: “Wow, jij doet het! Jij durft!” Maar als je echt graag een kind wil en je krijgt de kans, dan grijp je die toch? Akkoord: het is een ingewikkeld parcours, een kind maken met iemand met wie je geen liefdesrelatie hebt.

Mijn zoontje woont de helft van de tijd bij zijn moeder in Amsterdam, de andere helft bij mij, in een oude woonwagen die ik verbouwd heb. Die staat in Kockengen, een kwartiertje van Amsterdam, richting Utrecht. Voorlopig wordt er heel wat gereisd met Faber.

In 2006 heb ik Aniek voor het eerst voorgesteld om samen een kind te maken. Ze was al jaren mijn beste vriendin. Haar antwoord: “Daar mag je één jaar lang niet meer over spreken. Die tijd heb ik nodig om erover na te denken.” Na dat jaar begonnen de gesprekken. Lange gesprekken, over àlles en vooral over praktische zaken en bezwaren. Tot we er vier, vijf jaar later klaar voor waren. Eenmaal de beslissing genomen, ging het nogal snel. Ik functioneerde als donor.

“Wat als het misloopt?” is ons vaak gevraagd. Maar waarom zou dat risico groter zijn dan bij andere ouders? Wij hebben àlles doorgepraat. Elke relatie kan toch mislopen? Ik wil daar niet op vooruitlopen. Ik ben single, en in principe ben ik vrij om een relatie aan te gaan maar ik zou niet weten hoe ik dat in mijn leven moet inpassen.

Sinds we samen een kind hebben, kreeg de relatie met Aniek een andere dimensie. We zijn niet alleen meer beste vrienden. Het gedeelde ouderschap heeft ons tot een soort levenspartners gemaakt omdat we samen de verantwoordelijkheid dragen voor een enorme onderneming: de opvoeding van een kind. Dat gaat veel verder dan vriendschap. Ik kan niet zomaar in mijn eentje beslissen om voor een paar maanden te verdwijnen.

Griet Schrauwen (bewerking VF)

Hendrik Aerts (35) volgde acteursopleidingen bij De Nieuw Amsterdam en de Arnhemse toneelschool. Sa Majesté des Mouches wordt in januari en februari 42 keer opgevoerd in België en Nederland. De volledige speellijst vindt u op www.bleedingbulls.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content