Veel Belgen present op Object Rotterdam

© Victor Hunt

Objet Rotterdam verkent het snijvlak tussen mode, design, architectuur en beeldende kunst.

Designbeurs Object Rotterdam is sinds 2007 de plek om zowel gevestigde Nederlandse ontwerpers als jong en rebels designtalent of de nieuwste trends te ontdekken. De beurs wil het snijvlak tussen mode, design, architectuur en beeldende kunst blootleggen. Haar scherpe reputatie trekt blijkbaar ook flink wat Belgen aan.

De affiche van de nieuwste editie, die tussen 9 en 12 februari loopt, vermeldt alvast landgenoten als designteam Muller Van Severen, hoeden- en accessoireontwerper Christophe Coppens en designer Sylvain Willenz. Ook de Brusselse designgalerie Victor Hunt, het Gentse designbureau Studio Simple en de afdeling juweelontwerp van Sint Lucas in Antwerpen springen op de kar.

Juwelen

“Objet Rotterdam heeft ons uitgenodigd om Der Schmuck Salon tijdens de beurs te tonen. Met dat project willen we ons mengen in het debat rond het tentoonstellen van toegepaste kunst in het algemeen en juwelen in het bijzonder. Voor elke presentatie van Der Schmuck Salon stelt onderzoekster Hilde De Decker een selectie studenten- en docentenwerk samen”, stelt juweelontwerpster en onderzoekster Liesbeth Bussche.

De presentatie is gekoppeld aan een onderzoeksproject, dat ‘UnScene, jewellery and presentation’ heet. “Het onderzoeksproject stelt de vraag naar de positie en zichtbaarheid van de hedendaagse ontwerper. Zo gaan we op zoek naar mogelijke nieuwe contexten, kanalen, media en doelgroepen voor het presenteren van juwelen in de ruime zin”, stelt Bussche.

Belgisch rekkensysteem

Naast Belgen nemen natuurlijk vooral heel wat Nederlanders deel aan de beurs. Al hebben sommige van hen ook een Belgisch tintje, zoals het jonge collectief Vij5 rond de ontwerpers Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst. Eenvoud en hergebruik zijn de leidmotieven in hun ontwerpen.

Erg elegant en origineel zijn hun meubels in KrantHout, een ‘nieuw soort’ hout dat gemaakt is van oude kranten, die dus terugkeren naar hun oorsprong. Deze serie toont het collectief op Object Rotterdam. Ook leuk zijn de draadlampen: tweedehandslampen waarrond met de elektriciteitskabel een lampenkap wordt gemaakt.

Maar onze favoriet uit hun oeuvre is – uiteraard – Le Belge System, een uiterst stijlvol, combineerbaar rekkensysteem. Waarom Le Belge? Omdat het zo elegant is, denken we dan graag. Of eventueel zelfs vanwege zijn draagkracht. Daar kunnen we nog mee leven. Al vermoeden we dat het gewoon die naam kreeg omdat het systeem zo simpel is. Hebt u ‘m?

Wim Denolf/Jan Haeverans/Elien Haentjens

Objet Rotterdam, van 9 tot 12 februari in Rotterdam. Op hetzelfde moment loopt ook de kunstbeurs Art Rotterdam en staan onder andere in Museum Boijmans Van Beuningen heel wat activiteiten op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content